Kahvenizin yanına bir biscotti alırmısınız? Bir diğer adıda selanik gevreği olan bu tadı şimdiye kadar neden denemediğime hayıflandım durdum. Çocukluğumda beyaz fırından yediğim bu tadı özlemişim. Yanlış hatırlamıyorsam selanik gevreğinde fark olarak anason ve bilumum meyvelerde bulunuyordu.
Bu tarifi geçen yıl alıpda bir tarifini deneyip hüsrana uğradığım daha sonra rafda yerini alan
Beyaz Mutfak kitabımdan yaptım. Kitapdaki tarifde bana garip gelen bir takım şeyler oldu örneğin karbonat miktarı 1.5 yemek kaşığı denmiş böyle birşeyi akla mantığa sığdıramadığımdan ben 1 çay kaşığı koydum.
Bundan sonra diğer çeşitlerinide denemeyi düşünüyorum. Özellikle ne zamandır Cafe Fernando Cenk'in kakaolu fındıklı biscottisinde gözüm var. En kısa sürede onuda deneyeceğim. Sanırım bu aralar biscotti'lere takılmış durumdayım geçtiğimiz ay boyuncada cupcakelere takılmıştım. Hatta resimini çektiğim yayınlamadığım yada resimini çekemeden bitip tükenen cupcake denemelerim oldukça fazla.
Gelelim tarifimize;
- 2 su brd. un (230 gr)
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat (Kitapda 1.5 yemek kaşığı verilmiş verdiğim ölçüde problem olmadı)
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 60 gr margarin
- 1 su brd. (125 gr) toz şeker
- 1 adet yumurta
- 40 gr kabuklu badem içi (Ben 60 gr kullandım)
- 1 adet portakal kabuğu rendesi
- 1 çay kaşığı vaniya şekeri
Fırınımızı 180 dereyece getirelim. (Ben 260 derece birşey pişirmiştim onun ardından fırına soktum epey bir gevrek oldular o yüzden)
Bir kaba margarin, şeker ve portakal kabuğu rendesini koyarak mikserle 5 dak. çırpalım. Ayrı bir kapda un, kabartma tozu, karbonat, tuz , büyük kırıklara ayrılmış kabuklu badem ve vanilyayı karıştırın. Yumurtalı karışıma ilave edin ve çırpmadan karıştırın. Bu aşamada unu azar azar koysanız daha iyi olur kanaatındayım. Çünki her un markasına göre farklılık gösterir . Benim başıma geldiği gibi hamur sert bir kıvam alabilir. Benim bu aşamada
Burçin'in biscotti'sinde kullandığı portakal suyunu aklıma geldi ve hamura 1 yemek kaşığı kadar portakal suyu ekleyerek yumuşattım. Daha sonra 6 cm çapında bir silindir haline getirdiğimiz hamuru fırın kağıdı üzerine koyup 30 dk. pişiriyoruz. Fırından çıkartıp soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca 0.5 cm kalınlığında dilimleyerek (benimkiler neredeyse 1 cm'e yakın oldu. İlk deneme acemiliğine veriyorum artık), dilimleri tepsiye diziyoruz ve 170 derecede 15 dk. daha pişiriyoruz. Fırında çıkartıp soğuyunca kahvemizi yada çayımızı alıp afiyetle yiyoruz.