28 Mart 2007 Çarşamba

Turunç Reçeli

Benim en çok sevdiğim reçellerden biridir Turunç Reçeli. O hafif acımsı ama bir o kadarda içi ferahlatan tadı varya. O kadar zahmete girmeye değiyor bazen. Bu turunçlarda uzun süre gözümü karartıp başlamamı bekledi. Neyseki portakal gibi çabuk bozulan bir meyva değil. İşyerimizdeki bahçenin mahsülleri. Her sene o kadar çok verirdiki kime dağıtacağımızı şaşırırdık. Bu senede isteyenlere verdikten sonra 3 kg su bana kaldı. Sağolsun kayınvalidem yardımıma yetişti. O kabuklarını soyarken ben de çekirdeklerini çıkarttım. ve ilk aşamayı kolayca halledebildik. Tabii dediğim gibi bu ilk aşama ama en zoruda bu kısımı, daha sonra yine uzun bir yol bekliyor :)













İlk olarak rendenin ince kısımlarıyla kabukları alınır. Daha sonra turunçlar ortadan ikiye bölünerek tüm çekirdekler firkete yada büyük bir çengelli iğne ile çıkatılır. Bakmayın az göründüğüne içerisinden 40 belki daha fazla çekirdek çıkıyor. Daha sonra 2 gün boyunca sürekli suyu değiştirilerek acısı gitmesi sağlanıyor. Her mutfağa gittiğinizde değiştirebilirsiniz.

Bu aşamayıda geçtikden sonra düdüklü tencerede düdüğü öttükden sonra 12-15 dk. kaynatılır. Haşladıktan sonra 1 gün boyunca yine sürekli suyu değiştirilir . 1 gün sonra turunçlar avuçla sıkılarak fazla suyu gider ve bir tencereye konur. (Aynı şekliyle yani bir turunç ikiye ayrılmış şekilde) 1 kg turunç'a 1 kg şeker konularak hiç su koymadan kaynatılır. Kaynadıktan sonra limon ilave edilir ve biraz daha kaynayınca ocaktan alınır. (Limon 1 kg'a 1/2 limon ve çok az limon tuzu koyabilirsiniz. Ben koyuluğuna göre limonunu ayarlıyorum)
Pişdikten sonra yine aynı şekliyle kavonozlara dolduruyorum. Servis edileceği zaman bir bıçak yardımıyla istediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz.
Şimdi bu reçeli bilenler biz bu şekilde değilde ipe dizerek yapıyoruz diyebilir. Ama ben o halini bir türlü sevemedim. Geçen sene o şekilde yapmıştım ama sadece kabuk yemek hoşuma gitmedi. Bu şekilde yapıldığında turunçun içerisindeki yumuşak yerleride oluyor ve onun tadıda ayrı bir güzel oluyor.

13 yorum:

pecete dedi ki...

Zor bir reçeldir. Annemin çok sevmesine ve evde sürekli olmasına rağmen ben alışamadım. Ama kokusunu çok severim. O yüzden sadece kokluyorum kavanozu, olduğu zaman... Ellerine sağlık...

aslı dedi ki...

ellerine sağlık benim en sevdiğim reçellerden biridir bu şeklini hiç denemedim,bi deniycem bende ipe dizenlerdenim....sevgiler...

Aybike Ceylan dedi ki...

En sevdigim receldir, eline koluna saglik. Cok cok guzel olmusa benziyor, Izmir'de olsaydim geliyordum hemen tatmaya. Sevgiler

Unknown dedi ki...

Ayşemcim, evet gerçekten çok zor ama sonuç çok güzel. Kokusuna bende bayılıyorum hatta o ilk piştiği zamanlarda evi saran koku süper oluyor.
Aslıcım, bencede birde böyle dene ben ipe dizileni fazla sevemedim nedense.
Aybikecim, Geldiğin zaman beklerim tatmaya bende her daim oluyor bu reçelden.

Betül dedi ki...

selda sanırım bu reçel seni bayağ bi uğraştırdı.Zahmetli bir yapımı var sanırım.Ama olsun tadı yorgunluğunu almıştır sanırım:)

Adsız dedi ki...

SELDACIM SENINDE KAYINVALIDENINDE ELLERINE SAGLIK
KIRMIZI OJELERI ILE KAYINVALIDENIN ELLERI DE COK GUZEL GORUNUYOR MASALLAH
BANADA BU RECELI ANNEM YAPIP GETIRMIS 1 KAVANOZ. PORTAKAL ILE KARISIK YAPMIS AMA ACI YIYEMEDIM SEN GELDIGINDE KENDIN YERSIN DEDIM:)

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Seldacım ne emekli bir reçelmiş bu böyle, sabrına ve eline sağlık canım afiyetle güzel günlerde yiyin inşallah...

Adsız dedi ki...

Selda'cığım

Ellerine sağlık. Reçelin her türlüsünü çok severim. Sevince insan zahmetine de katlanıyor değil mi. Afiyet olsun.
Sevgiler,

Yemekbahane dedi ki...

Selda,

Reçel de pasta da müthiş gözüküyor..
Ellerine sağlık.İzmir de sadece salı günü kaldım malesef :( Sizlerle biraraya gelmek müthiş olurdu...
Bu arada sobelendin:)
Bir ara bloğuma bir bakıver olur mu :)))

one ben bir sey dedi ki...

Seldacım,
Bu bloğunda çok güzel .Turunç en sevdiğim reçellerden biridir ellerine sağlık ,biraz zahmetli ama leziz oluyor .Acısını almak için suda bekletmek yerine bir kaç taşım kaynatıp döküp sularını sık sık değiştirmek iyi oluyor.
sevgilerimle
rahmetli annem yafa portakalındanda yapıyordu oda çok güzel oluyordu.Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Seladacım yeni bloğun hayırlı olsun arkadaşım hemen linklerime ekliyorum seni sende beni eklersen sevinirim :) gelelim reçeline görüntüsü harika emeğinize sağlık.Kandilinide kutluyorum arkadaşım sevgiler.

Unknown dedi ki...

Betülcüm, Evet bu kadar güzel bir lezzet için zahmet çekiliyor. Yoksa hiç uğraşmazdım bende :)
Yeşimcim, teşekkürler canım :) Evet kırmızı ojelerinden vazgeçemez ben tanıdım tanıyalı hep kırmızıdır tırnakları :) Bu arada beimki o kadar acı olmuyor. Birde benimkini tad eminim beğenirsin. Bekliyorum bu arada.
Esracım, Çok sağol canım.
Burçincim, teşekkür ederim canım. Kesinlikle öyle güzel şeylerin zahmeti çekiliyor.
Mügecim, çok teşekkürler. Bir daha gelirsen gelmeden önce haber verirsen tanışma imkanımız olur. Sobene en kısa sürede cevap vereceğim. Diğer blogumdada sobelenmiştim bu konuda . Bir an önce resimleri çekmeye çalışacağım.
Candancım, çok teşekkürler canım. Sizin ordada boldur turunç. evet kaynatmak gerçekten işe yarıyor.
Pastacıkız, Çok teşekkür ederim. Bende herkesin mübarek kandilini kutlarım..

Adsız dedi ki...

Turunç reçelini teyzemde yemiştim ama yapımı zor gibi görünüyor bana, ellerine sağlık.

Related Posts with Thumbnails