Ne zamandır hayalimde vazo şeklinde bir pasta yapmak vardı. Hazırlıklara 2 gün öncesinden başladım. Önce gülleri, yapraklar ve yıldız desenlerini oluşturmakla başladım.
Pastanın sahibi maviyi sevdiği içinde güller mavi oldu.
Pastayı oluşturmadan bir gün önce aşağıdaki pandispanya tarifinine göre pandispanya hamurunu oluşturdum ve bir büyük bir küçük ısıya dayanıklı çukur kaseye hamuru paylaştırdım ve 2 adet kümbet şeklinde pandispanya elde ettim.
Pandispanya;
- 5 yumurta
- 13 y.k. toz şeker (190gr)
- 9 y.k. un (140 gr)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket dr oetker ameretto aroması (Acıbadem aroması)
Öncelikle yumurtaların beyazları ile akları iyice ayrılır. Şekerin yarıdan fazlasıyla yumurta akları ve aroma iyice çırpılır kıvamı mikserin ucundan akmayacak bir kıvama gelmesi gerekiyor. Daha sonra yumurtanın sarıları ile geri kalan şekerde ayrı biryerde çırpılır ve mayonez kıvamına kadar devam edilir. Bu iki karışım ilave edilir ve kabarmış yumurtaları söndürmeden karıştırılır. Bu karışıma en son elenmiş un ve kabartma tozu eklenerek tahta bir kaşık yardımıyla karışıtırılır . Her iki çukur kaba karışım paylaştırıldıktan sonra . Önceden ısıtılmış 175 derecede pandispanyalar pişirilir. Bir gece strech filme sararak fırının ızgarası üzerinde bekletilir.
Kreması;
Krema olarak beyaz fırının çikolatalı pastacı kremasını kullandım.
- 500 ml süt
- 1 çay brd. + 1 y.k. tozşeker (100gr)
- 1 kahve fincanı (25 gr) toz kakao
- 25 gr bitter çikolata
- 1 kahve fincanı (50 gr) un
- 2 adet yumurta
Süt ve toz şekerin yarısını bir tencereye koyup kaynatın. Şekerin kalan yarısı ile yumurtaları çırpın, üzerine unu ilave edin. Kalan sütü unlu karışıma ekleyerek karıştırın ve kaynamakta olan şekerli suya ekleyerek kaynatmaya devam edin. Kakaoyla küçük parçalara ayırdığınız çikolatayı ekleyin ve iyice karıştırıp soğumaya bırakın. Kullanmadan önce kremayı mikserle orta kuvvetde 2 dk. çırpın.
Kremamızıda hazırladıkdan sonra pastamızı oluşturmaya başlıyoruz.
Her iki pandispannyayıda 2 ye bölerek 3 kat oluşturdum. İçlerine krema sürdükten sonra bir tanesini muzlu diğerini krokan ve portakal şekerlemeli yaptım. Üzerlerinide iyice krema ile sıvadıktan sonra buzdolabında bir süre donmasını bekledim.
Ben her iki katıda ayrı ayrı kaplıyarak yaptım kaymasın diye ortadan pastanın boyuyu ölçerek bir
çöp şiş geçirdim ama bir tane yereli gelmedi sanırım yanlarınada 4 tane daha koymak gerekiyordu. Nasıl olsa küçük bir parça diye düşünmüştüm. Fakat taşıma esnasında hafif hafif kayma başladı.
Bu işlemlerde bittikden sonra gülleri yapaklı ve yerleştirmeye sıra geldi. Hafi su ve fırça yardımı ile objelerimi pastanın üzerine yapıştırdım. En sonda pastanın üzerine bir afiş astık :) Pastanın sahibi kayınvalidemdi. Pastayı yaptığım sürece Ege sürekli İyiki doğdun babadi (Babaannesine bu şekilde hitap ediyor) diyecağim diye sürekli mırıldanınca benimde aklıma böyle bir fikir geldi. İşte pastanın diğer tarafdan afişli görünüşüde böyle;
26 yorum:
Aşamalar,resimler, açıklamalar çok güzel olmuş. Hadi şimdi pasta yiyelimmm... Babaannenin doğumgünü kutlu olsun...
Selda'cım
Pastan muhteşem olmuş. Ellerine sağlık. Çiçeklere o canlı ve güzel, insanın içini açan görüntüyü verebildiğin için seni tebrik ediyorum. Sevgiler,
http://bakinnepisirdim.blogcu.com/
Selda cım,
tebrik ederim canım blog için yeni haberim oldu.
Pastan cok guzel olmus, üstelik yapım asamalarını vermek cok guzel.
Bir an once İzmir grubu olarak toplanmamız gerekiyor bence:) Ben su aşçı işimi halledeyim ve toplanalım derim.
Opüyorum.
Figen Karavas
seldacığım ellerine sağlık harika olmuş
sevgiler
Seldacım bu ne iç açıcı, ne kadar güzel bir pasta olmuş böyle... Güllerin muhteşem olmuşlar, o kadar gerçek duruyorlar ki... Ellerine sağlık, bravo..!
Sevgilerimle,
Esra
selda'cım..pastan süper olmuş, ellerine sağlık...
Şık ve farklı bir pasta olmuş.Tecrübelerini paylaşmanda cabası...Babadi kimbilir nasıl mutlu olmuştur;)
Mailine yanıt yazdım,umarım almışsındır...
TEK KELİMEYLE MÜKEMMEL ELLERİNE SAĞLIK...SEVGİLER..
İyi ki benim blogu ziyaret etmişsiniz tanışmış olduk! Pastaya bayıldım, özellikle afişe !! Bizim oğlan da babanesine "bababu" der, "babadi"yi görünce hemen gülümsedim! Hemen bir soru, şu sıcağa dayanıklı yuvarlak kap, tam olarak ne marka, nasıl bir şey? Evdeki paşabahçe-borcam salata kaseleri fırına dayanır mı dersiniz?? Nefis yemekler, pratik tarifler, artık bol bol ziyaretinize gelirim. Ellerinize sağlık! Sevgiler
Ayşemcim, Çok teşekkürler. Afiyet olsun canım.
Burçincim, Ne güzel sözler söylemişsin teşekkür ederim canım.
Figencim, Sağol hayatım. Evet bir an önce İzmir grubu toplaşalımda hep birlikte bir çalışma oluşturalım.
Sedacım, Çok sağol canım.
Esracım çok sağol , gerçekten güller bu sefer içime sindi. Her yaptığımda dahada iyi oluyor.
Fatoş, Teşekkür ederim canım.
Hülyacım, Senin gibi şık pastalar yapan birinden bunu duymak çok güzel. Çok sevindi gerçekten.
Aslıcım, Teşekkür ederim canım.
Ceylan, her zaman beklerim. Bababu da güzelmiş :) Isıya dayanıklı dedim ama bendekiler ısıya dayanıklı değildi açıkcası paşabahçenin kalın camlı karıştırma kabında yaptım her ihtimale karşı içerisine alüminyüm folyo serdim. Diğer küçük parçayıda yine ısıya dayanıklı olmayan ama markasınıda hatırlamadığım çukur bir kaseye yaptım yine onada alüminyum folyo döşedim. Yaklaşık 40 dakika 170 derecede birşey olmadı. Ama dediğin kap olur zaten adı Borcamsa ısıya dayanıklı demektir.
Sevgilerimle,
Sevgili Selda yeni blogun hayirli olsun...Efendim ayni yastayiz:)medeniz durumlarimiz ayni:)eh benimde oglusum var:)dahasi Izmir'liyim...Daha sayemmi:)Sen Izmir'in neresindensin bacim???Merakimi hosgor.Izmir deyince akan sular bende duruyorda o bakimdan:)
Ismim Gulenay ama blogcu degilim:)yani o gulenay degilim:)
sevgiler
canım ellerine sağlık çok hoş olmuş..babadiniz kim ne kadar sevinmiştir..doğum günü kutlu olsun..ne mutlu senin gibi bir gelini var..öpüyorum seni..
Selda'cim gercekten cok guzel bir pasta olmus,ellerine saglik :) Ayni zamanda yaparken birde resim cekebilmene bravo dogrusu, ne kadar zor bir sey oldugunu bu isle ugrasanlar bilirler :)
Sevgiler...
SELDA YINE COK BASARILISIN GUZELIM
KAYINVALIDENIN DOGUM GUNU KUTLU OLSUN
OMRU HAYATINDA ALDIGI EN GUZEL PASTADIR ..:)
BABADI DIYEN EGE YIDE OPUYORUM ANNESI UZAKTAN UZAKTAN :)YESIMCEYEMEK
Merhabalar,
Harika bir pasta eline sağlık Selda....Daha sık görüşmek dileğiyle:)
Gulenay, ben İzmirli değilim ama 11 senedir artık İzmirli oldum sayılır. Kahramanlarda oturuyorum. Sen yurtdışındasın herhalde.
Nurdancım, Çok teşekkürler güzel yorumun için.
Nilgüncüm çok sağol canım. Evet gerçekten çok zor oldu fotoğraflamak.
Betül çok teşekkür ederim. Her zaman beklerim.
canım her şey çok güzel olmuş.ellerine sağlık.öpüyorum sizi..
aaa beni atlamissin :D
Yeşimcim nasıl atlamışım ben ya sağol uyardığın için. Gece gece yazınca böyle oluyor herhlade :)
Sanırım öyledir :)Yakındanda öpmeye beklerim canım :)
Nagihancım çok sağol canım. Bende seni ve Oytun'u öpüyorum..
Selda cım, harikasın. Keşke bende yapabilsem böyle güzel pastalar. Denesem olur mu acaba :)
Sevgiler,
:)canim tesekkur ederim yazdiklarin icin senin kadar olamasamda bisiler deniyorum iste sevgiler nihan
Pasta çok hoş, gruptada resmini görmüştüm ama burda daha yakından görme imkanım oldu..:))ellerine sağlık
Merhaba, pasta harika olmuş ellerine sağlık.
Selda pasta çok güzel olmuş, aşamalarıyla göstermende ayrı bir incelik, ellerine sağlık, sevgilerimle.....
Berrincim niye yapamayasın sen ne güzel şeyler yapıyorsun bence denemekde fayda var.
Nihancım ne güzel sözler. Çok teşekkür ederim ama kendine haksızlık yapma bence. Bende deneye deneye yapıyorum işte birşeyler.
Ülviye, Çok teşekkür ederim canım. Senin yaptıklarının yanında lafı olmaz ama.
Ufuk, Çok teşekkür ederim senin gibi bir yetenekden bunları duymak çok güzel. Sevgiler..
Pembeli beğenmene çok sevindim. Çok teşekkür ederim.
Yorum Gönder