3 Ekim 2007 Çarşamba

Mantımı? Raviolimi?




İşte yine ilk denemelerim 1. resimdeki mantı ve 2. resimdeki İtalyanların mantısı ravioli. Tabiki mantı benim favorim ama arada bir değişik tadlar denemekde iyi oluyor.

Bizim ailede mantı yapıldımı çoluk çocuk toplaşılır birisi açar(bu genelde annem yada anneannem olur) , birisi doldurur (Buda genelde ben olurdum), diğerleride kapatır.. Böylece bir çırpıda bitirilir mantı işi.

Ben evlendiğimden beri tek başıma ilk mantı deneyişim oldu. Mantı 'yı ya dışarıda yada anneme gittikçe(İstanbul'da) yiyordum. Tek başıma yapabilmek içinde pratik birşeylere ihtiyacım vardı . Yoksa bitene kadar akşamı ederdim. E tabii birde şeker hamurundan başka büyük boyutlu hamur açmamışlığımda cabası. Bununda çaresi Tupperware'in mantıcısı oldu. O kadar pratikki . Bir hamuru açıp içlerini doldurup ikinci açılan hamur üzerine konuluyor ve merdane ile üstünde geçildimi 1. posta bitiyor ...

İşte bende bu mantıcıyı edindiğimde ilk olarak ravioli ile başlamıştım neredeyse 2 ay oldu ravioliyi yapalı. Tabii ilk acemilik olduğundan resimdeki gibi hamur yumağı şeklinde bir şey oldu. Ben içinide kafama göre uydurdum diyebilirim. İç malzemesi olarak haşlanmış tavuk göğsünü robotdan geçirdim ve ceviz kırıkları ve karabiber tuz ekledim içerisine. Benim her ne kadar damak zevkime uymasada eşim tadını çok beğendi . Sanırım ben soğanın eksikliğini duydum bir dahaki sefere tavuklu yaptığımda soğanla tavuğu kavurarak yapmayı düşünüyorum. Birde ıspanaklı deneyeceğim artık ıspanaklarda çıkmaya başlıyor nasıl olsa.

Ravioli'nin yapılışı;

Hamura 1 e 1 ölçülerde un ve yumurta konuluyor. Ben 2 yumurta'ya 2 su bardağı un koyup tuz ve 1-2 kaşık su ilave ettim. Siz ölçüyü kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Tabii oldukça sert bir hamur oluyor. Bunu açabilmekde beni epey bir zorladı. Bir bezeyi açıp mantıcı'nın üzerine serilir hamurun üzerine 1 yumurtanın akı fırça yardımı ile sürülür ve deliklere iç konulup üzerine diğer hamur konuluo merdane ile üzerinden geçirilir ve ters çevrilip herbirinin düşmesi sağlanır. Tabiki böyle bir kalıbınız yoksa normalde yapıldığı şekliyle yani hamur konulup içler doldurulup yine üzerine hamur konup rulet ile kare parçalar kesilebilir.

Mantı'nın yapılışı;

Mantı hamurunu açmak diğerine göre bir nebze daha kolay geldi bana. (Ama iddalıyım şu hamur açma işinide öğreniceğim. )

2.5 su bardağı unun ortası açılır ve 1 yumurta, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, aldığı kadar su (ben yarım bardakdan biraz fazla kullandım),tuz konulur. Pürüzsüz bir hamur olana , kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur. Bir kenarda dinlendirilir. Bu sıradada içi hazırlanır.


İçi için ben biraz abartmışım için yarısı kaldı diyebilirim.

Bu ölçüler için 150-200 gr kıyma ve 1 rendelenmiş soğan yeterli olur. Tabii içine tuz ve karabiberde olucak. Ben kalan içimi bir gün sonra yapacağım kıymalı dolmada değerlendirdim. Yada köftede yapabilirsiniz alternatif çok.


Yapılışı yine biraz önce anlattığım gibi. Tabiki mantının küçüğü makbuldur ama benimkisi tek kişiyle yapılınca böyle oldu. Tadıda harikaydı. Bu ölçülerde 4 tabak çıktı.
Mantıda , raviolide aynı şekilde pişiyor. Kaynamış suyun içerisine atılarak pişince süzülerek tabaklara servis ediliyorlar. Tabiki mantının üzerine sarımsaklı yoğurt ve çok az yağ ile kavrulmuş salça birde sumak olmalı. Yoksa tadını alamıyorum ben.

Ravioli'nin üzeri içinde domatesli sos hazırladım.

Mantıdan arta kalan haşlandığı suyuda hiç ziyan etmeyin derim ben.Hem et suyu hemde diğer vitaminleri dökmek büyük haksızlık olur. Hatta ben bazen makarnayı haşladığımda bile arta kalan suyu aynı şekilde değerlendiririm.

Bu su ile çok lezzetli ve besleyici yoğurt çorbası yapabiliriz. Aslında ben hep göz kararı yaparım ve her seferinde güzel olur ama yaklaşık bu ölçülerlede yapabilirsiniz.


Yoğurt Çorbası;
1 adet yumurta
5-6 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı un (eğer makarna suyu veya sadece su ile yapılacaksa un miktarı biraz daha arttırılabilir)
Bunlar çırpıcı ile çırpılarak soğuk mantı suyun içerisine karıştırılarak eklenir. Eğer sıcak ise mantı suyu yumurtalı yoğurtlu karışımın kesilmemesi için sıcak sudan azar azar karışıma ilave edilir ve her ikisinin ısısıda aynı ısıya getirildikten sonra kaynayana kadar karıştırılatak pişirilir. Ocağın altı kapatıldıkdan sonra tuz ilave edilir ve üzeri için zeytinyağı ile nane kavrularak çorbanın üzerine dökülür.
Çocuklar içinde oldukça besleyici bir çorba. Ege'de bayıla bayıla yiyor bu çorbayı.

20 yorum:

Aybike Ceylan dedi ki...

Selda'cigim,
Ellerine saglik, neler yapmissin, herbiri cok guzel gorunuyor.
Sevgilerimi gonderiyorum

Adsız dedi ki...

Merhaba hemşerim,enfes olmuşlar ellerine sağlık.Sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan diliyorum,sevgiler...

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık ikiside çok güzel az bir farkla olmuş mantı ravioli
kocaman sevgiylee

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Seldacım enfes duruyor ikisi de o kadar iştah açıyorlar ki anlatamam. Ellerine sağlık, Ege de afiyetle götürmüştür artık :)

Adsız dedi ki...

Selda cım, hepsi de çok lezzetli görünüyorlar. Ellerine sağlık.
Sevgiler,

www.berrince.com

MUTFAKISTAN dedi ki...

ellerıne saglık cok guzel olmus
sarmısaklı yogurtla makarnayı bıle mantıya cevırırız bız
ravıolı mantı nefıss

Hülya dedi ki...

Mantı kısmını pek inceledim;)
Çok çalışmışsın yine...
Çorbalara benim oğlanlar da bitiyor;))

Sevgiler...

NiNo dedi ki...

ayy ikisinide isterim bennnnnnnnnnnnnnn :D ellerine saglik canim

Cafe Gusto dedi ki...

Seldacığım ellerine sağlık.Benim Egem de yoğurt yemez ama bu çorbayı bayıla bayıla yer.Mantında Raviolinde çok güzel olmuş.Hamur işlerinin hiç birine hayır diyemiyorum maalesef.O nedenle benim için farketmez mantı da yerim ravioli de...Çocuk da yaparım kariyer deeeee.
sevgiler..

Adsız dedi ki...

selam
mantılarda pastalarda harika olmuş.döktürmüşsün adeta.
eline sağlık canım.

yesimce dedi ki...

seldacim asmissin sen olayi
ramazan gunu olmuyor arkadasim boyle ugrasmali seyler muthis lezzetlidir eminimki
corbada harika gorunuyor
egecimmmi cok ozledim opuyorum onun oo tontos yanaklarindan
sevgiler...

serinmavi dedi ki...

Hayırlı ve huzur dolu bir bayram diliyorum....
Selam ve sevgiler....

Adsız dedi ki...

HEPİMİZE ŞEKER TADINDA BİR BAYRAM DİLİYORUM..
SAĞLIKLA..MUTLULUKLA..

Aybike Ceylan dedi ki...

Guzel bir bayram diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

HULYA dedi ki...

Sevgili Selda'cığım,
Öncelikle ellerine sağlık .
Hayırlı ve mutlu bir bayram diliyorum.Sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Mutlu bayramlar diliyorum Selda'cığım.
Sevgiler,

gülriz dedi ki...

Seldacığım, senin ve ailenin bayramını içtenlikle kutluyor, mutlu bayramlar diliyorum. Kocaman sevgiler

NiNo dedi ki...

bayraminiz seker gibi gecsin nice bayramlari birlikte kutlayalim sevgiler

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Senin ve ailenin damağını ve çevrenizi tatlandıran mutlu bir bayram diliyorum.
Sevgiler…

Aynur dedi ki...

o tupa warenin manti seyi nasil biseyki merak ettim? Hic görmedim resmi falan yok mu :)

eline saglik

sevgiler

www.aynurdantarifler.blogspot.com

Related Posts with Thumbnails