13 Aralık 2007 Perşembe

Bademli Biscotti


Kahvenizin yanına bir biscotti alırmısınız? Bir diğer adıda selanik gevreği olan bu tadı şimdiye kadar neden denemediğime hayıflandım durdum. Çocukluğumda beyaz fırından yediğim bu tadı özlemişim. Yanlış hatırlamıyorsam selanik gevreğinde fark olarak anason ve bilumum meyvelerde bulunuyordu.
Bu tarifi geçen yıl alıpda bir tarifini deneyip hüsrana uğradığım daha sonra rafda yerini alan Beyaz Mutfak kitabımdan yaptım. Kitapdaki tarifde bana garip gelen bir takım şeyler oldu örneğin karbonat miktarı 1.5 yemek kaşığı denmiş böyle birşeyi akla mantığa sığdıramadığımdan ben 1 çay kaşığı koydum.
Bundan sonra diğer çeşitlerinide denemeyi düşünüyorum. Özellikle ne zamandır Cafe Fernando Cenk'in kakaolu fındıklı biscottisinde gözüm var. En kısa sürede onuda deneyeceğim. Sanırım bu aralar biscotti'lere takılmış durumdayım geçtiğimiz ay boyuncada cupcakelere takılmıştım. Hatta resimini çektiğim yayınlamadığım yada resimini çekemeden bitip tükenen cupcake denemelerim oldukça fazla.
Gelelim tarifimize;
- 2 su brd. un (230 gr)
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat (Kitapda 1.5 yemek kaşığı verilmiş verdiğim ölçüde problem olmadı)
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 60 gr margarin
- 1 su brd. (125 gr) toz şeker
- 1 adet yumurta
- 40 gr kabuklu badem içi (Ben 60 gr kullandım)
- 1 adet portakal kabuğu rendesi
- 1 çay kaşığı vaniya şekeri
Fırınımızı 180 dereyece getirelim. (Ben 260 derece birşey pişirmiştim onun ardından fırına soktum epey bir gevrek oldular o yüzden)
Bir kaba margarin, şeker ve portakal kabuğu rendesini koyarak mikserle 5 dak. çırpalım. Ayrı bir kapda un, kabartma tozu, karbonat, tuz , büyük kırıklara ayrılmış kabuklu badem ve vanilyayı karıştırın. Yumurtalı karışıma ilave edin ve çırpmadan karıştırın. Bu aşamada unu azar azar koysanız daha iyi olur kanaatındayım. Çünki her un markasına göre farklılık gösterir . Benim başıma geldiği gibi hamur sert bir kıvam alabilir. Benim bu aşamada Burçin'in biscotti'sinde kullandığı portakal suyunu aklıma geldi ve hamura 1 yemek kaşığı kadar portakal suyu ekleyerek yumuşattım. Daha sonra 6 cm çapında bir silindir haline getirdiğimiz hamuru fırın kağıdı üzerine koyup 30 dk. pişiriyoruz. Fırından çıkartıp soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca 0.5 cm kalınlığında dilimleyerek (benimkiler neredeyse 1 cm'e yakın oldu. İlk deneme acemiliğine veriyorum artık), dilimleri tepsiye diziyoruz ve 170 derecede 15 dk. daha pişiriyoruz. Fırında çıkartıp soğuyunca kahvemizi yada çayımızı alıp afiyetle yiyoruz.

17 yorum:

NiNo dedi ki...

blog masette gordum yettim geldim

ellerine saglik canim enfes olmus gercektende

kissXXX

Adsız dedi ki...

Canım benim,

enfesssss olmuş tek kelimeyle.. Fotoğrafa hele bayıldım :)))

Ellerine sağlık

sıcacık sevgiler
www.misssgibi.com

NiNo dedi ki...

efettttttttttt nerden taniyosun yengemleriiiiiiii :DDDDD

NiNo dedi ki...

evet canim onlar yengem ve minik aysumuz :D bebek kokusuna uye yengem kesin onlardir :D ne guzel bir tevafuk bu bole :D cok sevindim aysu buyudu artik yasini bitirdi :) cok seker cokkk ins bizde tanisiriz yazin optum canim yarin cok ders var onlari yapim cok sevindim opuyorum

nes-kafe dedi ki...

Bende bu lezzeti merak ediyorum sanırım ilk fırsatta deneyeceğim. Ellerine sağlık.
Bu beyaz fırının kitabındaki tarifler pek sağlıklı diil sanırım. Bir çok kişiden duydum bu tip hatalarını ve tariflerinin tutmadığını.

Esra Kars dedi ki...

Selda'cım ellerine sağlık ne kadar güzel olmuş.Bende yapmayı düşünüyorum ama cesaret edemiyordum.Artık senin tarifinle dener blogumda yayınlarım inşallah :)
Öpüyorum seni ve Ege'yi...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Selda'cığım,
Bildiğin üzere daha yeni yemiş olmama rağmen öyle lezzetli göründüki gözüme. Bademle daha bir lezzetli olmuştur. Böylece fincanla birlikte alıp gidiyorum ben :)
Ellerine sağlık.
Sevgiler,

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Selda'cığım kahvenin yanında alıyım ben.Ellerine sağlık .SEVGİLER...

Adsız dedi ki...

seldacım ben de arada buraya gelip bakıyordum ama her seferinde yorum bırakmak zor oluyor,senin uğramana sevindim iyice bizi unuttun sanıyordum sevgilerimle

didems.blogcu.com

banus pasta dedi ki...

Benim de bana tarafım Selanik'ten göçmüş yani denemem lazım bu tarifi :) Ellerine sağlık canım
sevgiler
Banu

♥ Suzi ♥ dedi ki...

Bende Cafe sardunyadan öğrendiğim,Kayısılı-üzümlü-cevizli biscottileri yapıyorum.Tadı ve görüntüsü çok güzel oluyor,tavsiye ederim.Sevgiler....

gülriz dedi ki...

Seldacığım, bu biscottiler en güzel kahve yamağıdır benim için. Pek lezzetli görünüyorlar canım, ellerine sağlık

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Selda'cım ben iki tane alsam :))
Ellerine sağlık nefis görünüyor biscottiler
Sevgiler

Unknown dedi ki...

Küskünlerin barıştığı, sevenlerin bir araya geldiği, rahmet ve şefkat dolu günlerin en değerlilerinden olan kurban bayramın kutlu olsun... Ailen ve sevdiklerinle daha nice bereketli, sağlıklı ve huzurlu bayramlar dilerim…

HULYA dedi ki...

Selda'cığım,
ellerine sağlık çok nefis olmuşlar belli.Sana ve ailene huzur dolu bir bayram diliyorum.Sevgiler

Aybike Ceylan dedi ki...

Bayramini kutluyor, daha nice bayramlara saglikla, hep birlikte ve mutluluklarla diyorum.

Sevgilerimi gonderiyorum.

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Hayırlı bayramlar diliyorum.Sevgiler..

Related Posts with Thumbnails