31 Mayıs 2007 Perşembe

İstanbul Seyahatim ve arda kalanlar

Her yıl bahar aylarında ailemi ziyarete İstanbul'a gidiyorum. Bu yılda 15 günlük İstanbul gezimi gerçekleştirip İzmir'e döndüm. Hazır gitmişkende Ege'yi anneannesi ve dedesiyle özlem gidermesi için onların ellerine bırakıp bol bol gezdim, tanışmayı istediğim blog yazarı arkadaşlarımla tanışdım, pasta malzemecilerini turladım ve ne zamandır istediğim kitapları aldım.
Şeker hamuru ile ilgili kitaplarımı Akmerkezdeki Remzi kitabevinde aldım. Neredeyse bu kitapları yurt dışından getirtmeyi planlıyordum. Orada buluncada çok sevindim.
Women's Weekly'nin kitaplarınıda D&R' dan aldım.
Bunun dışında Eminönündeki ve Kadıköydeki pasta malzemecilerinide dolaştım eksiklerimi tamamladım.
Pasta grubumuzdan Burcu ile ve Ebru tanışma fırsatı buldum. Burcu sağolsun beni Kadıköy civarındaki pasta malzemecilerine götürdü. Burcu ve Ebru'ya buradanda güzel sohbetleri için teşekkür etmek istiyorum.
Ayrıca Bebekkokusu sitesi vasıtasıyla tanıştığım Esra ile ne zamandır İstanbul'a gelipde bir buluşma düzenlemeyi düşüyorduk. Esra beni ve Ayşem'i evinde ağırladı. Bu vesileyle Ayşem ilede tanışmış oldum. Sayelerinde çok güzelde bir gün geçirdim. İnşallah bir dahaki İstanbul seyahatimde tanışmak istediğim diğer blogcu arkadaşlarımlada tanışma fırsatı bulabilirim.
Ayrıca bu aralar bloglardaki tariflerden denemeler yaptım. Onlarıda ilerleyen zamanlarda paylaşacağım.
Sevgiler..




18 Mayıs 2007 Cuma

Kurabiye Ye #22 Elmalı Kurabiye

Benim ilk katıldığım Yemek Etkinliğinde annemin çocukluğumdan beri sık sık yaptığı ve benim ilk öğrendiğim kurabiyeyi yapmak istedim. Bu ayki etkinliğe ev sahipliği yapan Sevgili Hülya'ya emekleri için şimdiden teşekkür ederim.
Malzemeler
- 750 gr un
- 1 yumurta
- 1.5 su bardağı tozşeker( 1 su bardağı elmalı harcı için gerisi hamura)
- 1 bardak süt
- 1 paket margarin
- 1 çay kaşığı karbonat
- 4 adet orta boy elma
- 1.5 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay bardağı ceviz
- Üzeri için pudra şekeri
Yapılışı;
Un, Yumurta, süt, toz şeker, margarin ve karbonat hepsi karşıtırılarak kulak memesi kıvamında hamur elde edilir. 15-20 dk hamur dinlendirilir.
Ayrı bir yerde rendelenmiş elmalar ile tozşekeri suyu çekilinceye kadar pişirilir , Tarçın ve ceviz ilave edilir ve soğumaya bırakılır.
Hamur 2 parçaya ayırılarak bir parçası merdane ile açılır. Elmalı iç hamura yayılır ve her iki tarafından rulo şeklinde sarılarak tam ortadan kesilir ve bir hamurdan 2 tane rulo elde edilmiş olunur. Daha sonra bu rulolar 2 parmak eninde parçalar halinde kesilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Diğer hamur içinde aynı işlemler yapılarak 170 derecede üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından çıkartıp biraz ılındıktan sonra üzerlerine çay süzgeçiyle pudra şekeri elenir.

10 Mayıs 2007 Perşembe

Yunuslu pasta

3 kişilik bir ailenin balık delisi babası için, yani eşimin doğum günü için yaptığım pasta. Aslında aklımda çok farklı bir tasarım vardı ama son anda bu hale çeviriverdim pastayı.
Pastanın pandispanyasını küçük boy kalpli çembere yaptım(18 cm'lik çembere eşdeğer) . İçerisinde 150 gr bitter küvertür ile 200 ml kremadan hazırladığım ganajı kullandım ve içindede frambuaz lar koydum. Üstünü şeker hamuru ile kapladıktan sonra figürleri yaparak yandakileri su ile yapıştırdım. Üstü için deniz formunu verebilmek için royal incig kullandım.

Royal icing;
- 1 yumurta akı
-250 gr pudra şekeri
- 2-3 damla limon suyu
- Mavi renkde gıda boyası
Yunuslarda yine bizim gibi 3 kişilik bir aile anne, baba ve çocukdan oluşuyorlar.








5 Mayıs 2007 Cumartesi

Kahvaltılık ekmek dilimleri

Kahvaltıda farklı alternatifler ararmısınız? Annemden kalma bu tarifi ben biraz modifiye ederek bu hale getirdim.
1 yumurta , 2 yemek kaşığı rendelenmiş domates , beyaz peynir rendesi ve dilimlenmiş çekirdeksiz zeytinleri, kekik ve tuzu karıştırarak elde ettiğimiz harcı ekmeklerin üzerine koyup fırınlıyoruz. Ben bu haliyle çok sevdim. Annemin çocukluğumuzda yaptığı halinde ise zeytin yerine maydonoz mevcutdu. İsterseniz zeytininiz yoksa o şekildede yapabilirsiniz. Hem pratik hem lezzetli bir tarif. Bu ölçülerde ekmeklerin üzerine bolca koyarak 4 adet dilim elde ettim. Siz kişi sayısına göre ölçüleri arttırabilirsiniz.

2 Mayıs 2007 Çarşamba

Sıkı dostlar pastası


Umarım ileride anneleri gibi sıkı dost olurlar bu bıcırıklar. Bu pastayı şehirlerarası mesafeyi bile hiçe sayabilecek kadar dost olmuş çocukları aynı ay ve yılda doğmuş arkadaşlarımın bizi ziyareti için yaptım. Bu 4 ufaklıkda bizim çocuklarımız. Hepsinin belirgin özelliklerini figürlere yansıtmaya çalıştım. Sol baştan sayarsak Ege- İrem- Arda - Buse . Ege'nin teknesi, Ardanın vazgeçemediği arabası olmadan olmazdı pastada. İrem'le Buse'de bebeği paylaşmaya çalışıyorlar. İlk insan figürlerimide bu pastayla yapmış oldum ama çok zevkli olduğunu anlamış oldum. Her ne kadar çok acemice olsada ilk olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.

Pastayı 20 cm'lik kalıpda daha önceki pastalarda kullandığım pandispanya ile hazırladım. İçerisi cremole ve damla çikolata ile. 3 kat olacak şekilde kestim Pastayı hazırladıkdan sonra 4-5 saat buzdolabında beklettim. Daha sonra kaplayıp halıyı yaptım ve bir gece öncesinden hazırladığım figürleri yerleştirdim. Ben figürleri serbest bir şekilde koydum taşınmayacağı için ama taşınacak bir pasta olsaydı kürdanla pastaya sabitlemek gerekirdi. Zaten pastanın kapağını açıp çocuklara bir mumla üflettikden sonra hemen figürleri kaptıkları gibi yemeye başladılar.
Related Posts with Thumbnails