25 Ağustos 2007 Cumartesi

Mercimek Köftesi

Bu aralar aslında bir çok bloglardan denemeler yapıyorum hangisini ekleyeceğimi düşünürken arşivime bir göz atıyim dedim ve aylar önce yaptığım mercimek köftesini eklemeyi unuttuğumu farkettim. Aslında mercimek köftesi yapmayı bilmeyende yoktur herhalde ama arkadaşlarım bende yediklerinde çok lezzetli olduğunu söylerler ve tarif isterler o yüzden kendi yaptığım şekliyle tarifimi veriyorum.
Malzemeler;
- 2 su brd. kırmızı mercimek
- 1 litre su
- 1 su brd. ince bulgur
- 2 baş soğan
- Zeytinyağı
- Domates ve biber salçası karışımı
- Taze soğan
- Maydonoz
- Tuz, karabiber, kimyon
- Limon
Soğan zeytinyağı ile kavurulur ve salçada eklenerek soğumaya bırakılır.
Mercimek su ile haşlanır fakat iyice susuz kalmaması gerekiyor. Ne çok sulu nede susuz kalmamalı. Eğer susuz kalırsa kuru olabilir ve toparlamak zorlaşır . Ocağın altı kapatılınca bulgurlarda eklenerek üstü kapatılarak bulgurların şişmesi beklenir. Biraz ılındıktan sonra salçalı karışım ile karıştırılır ve yoğurulur. En son taze soğan , maydonoz tuz, karabiber ve kimyon konularak yoğurulur ve köfte şekillleri verilir. Bana kalırsa mercimekli köfteye kimyon çok hoş bir tad veriyor damak zevkinize göre kimyon oranını ayarlayabilirsiniz. Üzerine limon dilimleri ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun..

18 Ağustos 2007 Cumartesi

YE #25 Kahvaltı - Keçi Bacağı

Uzun yıllardır yemediğim tadı damağımda kalan bu lezzeti Ye #25 Kahvaltı etkinliği için yapmaya karar verdim. Etkinliğin ev sahibesi Lezize'ye (İrem, Kumsal ve Sahra'ya) çok teşekkürler ve şimdiden kolaylıklar dilerim.
Tarif için hemen yetkili ellere başvurdum ve bu sabahki kahvaltımızı süsledi. Yapımı oldukça basit. Hamuruda dün gecenden hazırlayıp buzdolabına koyduğumdan çay olana kadar keçi bacaklarımız hazırdı bile.

Malzemeler;
- 1 yumurta
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 2-3 damla limon suyu
- 1 çay kaşığı tuz (Ben hiç koymamışım hiçde tuz aramadık.)
- Aldığı kadar un.

Tüm malzemeler karıştırılarak sert bir hamur yapılır. Kulak memesi kıvamında olmayacak biraz daha sert börek hamuru gibi bir hamur olması gerekiyor. En az 1 saat hamurun dinlendirilmesi gerektiğinden bu süredede içerisindeki yoğurdun hamuru sulandırmaması için.)
Hamur dinlendirildikten sonra;










Hamurdan bezelere alınarak oklava ile açılır. Çok ince olmamalı 0.5 cm kalınlığında olsa yeterli . Daha sonra yuvarlak bir kalıp yardımıyla veya bir kısmını benimde yaptığım gibi dikdörtgen şekilde kesip uçlarını bir kesik attıkdan sonra kızgın yağda kızartılır.
Tavsiyeler;
- Çok çabuk piştiği için sürekli ocak başında durmak gerekiyor ve çok kısa bir sürede ters düz etmek gerekiyor. Bu yüzden önce hamurları hazır edip daha sonra kızartırsanız yanmaya mahal vermemiş olursunuz.
- Sert ve çabuk pişen bir hamur olduğundan çok fazla yap emmiyor.
Bu ölçülerle bir tabak dolusu çıkıyor. 4 kişilik bir aileye yetebilecek kadar. Biz 2.5 kişi zor bitirdik. Eğer daha fazla yapmak istiyorsanız yumurta ve yoğurt miktarını 2 katına çıkartın.

16 Ağustos 2007 Perşembe

81. yaş günü pastası

İşte sizlere daha önce bahsettiğim birazcık erken kutladığımız (6 ay kadar erken) eşimin anneannesi için yaptığım pasta. Allah uzun ömürler versin ona. Bir gün önce sipariş bir pasta yaptığımı görünce ve hani benim doğum günüm pastam diye bana takılınca. Hemen basit bir pasta yapmaya karar verdim. Yazlıkdaki son günümüz olduğu için pek üstünde uğraşamadım. Bir yandan toplanma telaşı vs..
Pastamın Pandispanyası:
- 5 yumurta
- 1 su bardağı tozşeker
- 1 çimdik tuz
- 1.5 su bardağı un
- 1/2 kahve fincanı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı herhangibir sıvı aroma(vanilya, rom veya limon olabilir)
- 1 pk. kabartma tozu
Yumurta akları ve sarıları birbirinden ayrılarak yumurta akı, tuz ve şekerin yarısı kar haline gelip ortadan bıçakla ikiye kesilebilecek kıvama gelene kadar çırpılır.
Yumurtaların sarıları ve geri kalan şeker ve aroma ile mayonez kıvamına gelene kadar çırpılır. Sıvı yağ eklenir. Her iki karışım birleştirilerek , un ve kabartma tozuda elenerek içerisinde yumurtalar söndürülmeden spatula ile altdan üste karıştırılır. Önceden ısıtılmış 175 derecede 35 dk pişirilir. (22 cm'lik çemberde)
Pandispanyayı 2 ye bölerek 3 kat oluşturulur.
Aralarını karadut şurubu ile ıslatarak bitter küvertür ile hazırladığım ganajı paylaştırdım ve üzerine 1.5 paket krem şantiyi 1 bardak süt ile çırparak 2/3 ünü her yanına kapladım. Geriye kalan şantiyide çok az (kürdan ucuyla değdirdiğim kırmızı gıda boyasıyla renklendirip üstündeki süslemeleri yaptım. Baktımki hala pek süslü bir pasta değil 1 ay önce yapıpda kurumaya bıraktığım bir lilyumuda üstüne koyuverdim.
Artık evimdeyim ve daha fazla denemeler yapabilirim. Tabiki şu yerleşme ve temizlik işlerini bitirebilirsem.

14 Ağustos 2007 Salı

Winnie the Pooh ve Tiger pasta

Kaç gündür eklemeye bir türlü fırsat bulamadığım Winnieli pastam huzurlarınızda. Winnie ve Tigeri yapmak o kadar zevkliydiki elimde hamur kaldıkça diğer kahramanlarıda yapmaya karar verdim. Figürleri modellemelerine hayran olduğum Lorraine'nin sitesindeki figürlerine bakarak yapmaya çalıştım. Pastanın figürlerini bir topper üzerine yeleştirdimki pasta yendikten sonra figürler saklanabilsin. 1 yaş pastasınında her anne baba için ayrı bir önemi vardır. Figürlere baktıkça o günleri hatırlarlar diye düşündüm. Topper fikrini Aylin'in pastalarında gördüğümde çok hoşuma gitmişti. Daha sonra elimdeki kitaplardan birinde neredeyse tüm pastalarda topper(plaka) kullanıldığını gördüm. Topper için hamura biraz kitre koyup kesip şekillendirten sonra kurutmaya bıraktım. Ama 2 gün yeterli olmadı. Ya az kitre koydum yada daha önceden yapmak gerekiyordu anlayamadım.
Pastanın resimi gerçekten çok kötü çıktı. Bunun nedeni havanın çok sıcak olması ve buzdolabının yeterince soğutmamasından dolapdan teslim anına kadar çıkartmaya cesaret edememem. Ayrıca taşırken problem olmasın diye topperi pastayı götürdükten sonra yerleştirdim ve resim ortamını kendim ayarlayamayıncada bu kadar oldu. Aslında ne kadar belli olmasada üst kat mavi ve üzerinde beyaz yıldızlar var.
Pastanın üst katı 18 cm'lik alt katı ise 25 cmlik çemberlerle vanilyalı pandispanya yapıldı. 20 kişilik bir pastaydı.İçerisinde çikolatalı ganaj ve böğürtlen var.
Pastanın başlangıcıda tam bir faciaydı, malzemelerimin çoğu yazlıkda olmadığı için ve siparişde Özderede teslim edileceğinden eve İzmir'e gidip eksiklerimi tamamlamam gerekti. O yorgunlukla ellerim kollarım dolu yazlığa dönüp işlere giriştim ve yine herşey ters gitmeye başladı. Önce 8 yumurtalı pandispanyam kabarmayarak bana ilk darbeyi vurdu hadi o olmadı bir tane daha yapiyim derken bu sefer yumurta akları ve sarılarını ayırırken birbirlerine karıştılar ve evdeki tüm yumurtalarda bitti gece saat 00:30 yumurta bulmam mümkün değil benim 1.5 günüm kaldı. Üstüne üstlük sadece şeker hamurum hazır. 20 kişilik pasta ile 40 adet kurabiye hazırlanmak üzere beni bekliyor :(
Yapılacak birşey yok sabah ola hayrola diyerek herşeyi öylece bıraktım ve ertesi gün eşime yumurta aldırtarak işlere koyuldum. Bu seferde ne göriyim yumurtaların boyları çok küçük . Artık malzemeleri biraz kafama göre ayarladım yumurtayı 1 arttır, unu ve şekeri ona göre ayarla derken çok şükür sorunsuz pandispanyaları hazırladım. Ardından krema, kurabiyeler, modellemeler... Böylece bir pastayıda sahibine ulaştırdım. En güzelide sonucun güzel olması ve yiyenlerin beğenmesi. (Doğum gününe bende davetli olduğumdan yorumları canlı canlı alabildim :))
Bunlarda minik prensesin süslü kurabiyeleri..
Tabii bu pastayı gören eşimin anneanneside hani bana pasta benimde doğum günüm yaklaştı (Şubatta) diyerek benden bir pasta istedi ertesi günde ona, hemen oluvericek kremalı bir pasta yapma işine giriştim . 81. yaş gününü ailecek kutladık. Pastası çok yakında...
Ekleme: Sonradan en büyük aksilikden bahsetmediğim aklıma geldi. Siparişi aldığım gün mutfak tartım bozuldu ve hiç bir yerden tartı bulamadım. Herşeyi tartıyla ölçen benim halimi düşünün artık. Neyseki evde droetkerin promosyon anolog tartısı vardıda iyi kötü işimi gördü. Birde 2. pandispanyamı fırına attığımda elektrikler kesildi :( neyseki 2 dk içinde geldi .

3 Ağustos 2007 Cuma

Mars Barlı Cheescake

Women's Weekly'nin Cheescakes Pavlovas & Trifles kitağçığını aldığımdan beri hep bu resimde takılıp kalıyordum. Çikolatalı pasta grubumuzdada Karamelli cheescake konusu epey bir gündeme gelince ve benimde condensed milk bulma şansım şu anda olmadığından en azından bu tarifi yapıp kendimi karamel konusunda avutmak istedim. İyikide denemişim karamel nuga kırıntılı harika bir soğuk cheescake oldu.
Tarife bakınca biraz zahmetli gibi görünsede çok kısa sürede hazırlanabiliyor.
Malzemeler;
- 250 gr un haline getirilmiş kakaolu büskivi. (Ben Eti Kakaolu kullandım.)
-150 gr eritilmiş tereyağ (Teremyağ kullandım)
- 2 tablespoon esmer şeker
- 20 gr tereyağ(karamel sos için)
- 300 ml krema
- 50 gr sütlü çikolata
- 3 teaspon gelatine
- 1/4 cup su (60 ml)
- 500 gr labne peynir (Ben 2 paket kullandım 400 gr bir sorun olmadı)
- 1/2 cup pudra şekeri
- 180 gr Mars çikolata (Ben 2 tane 50 gr'lık Mars ile 2 tane 40 gr'lık Metro kullandım)
Yapılışı;
- Büskivileri un haline getirdikden sonra eritilmiş yağ ile karıştır 21 cm'lik (Ben 22 cm'lik kalıp kullandım) kalıba iyice bastırarak yay. 30 dk buzdolabında beklet.
- Esmer şeker , 20 gr tereyağı ve 2 tablespoon (yemek kaşığına denk geliyor) kremayı küçük bir tencerede düşük ateşde şekerler eriyinceye kadar karıştır ve bir kenarda beklet.
- Çikolata ve 2 tablespoon kremayıda çikolata eriyene kadar düşük ateşde karıştır ve bunuda bir kenarda beklet.
- Jelatini 1/4 cup su ile benmari yöntemiyle ısıya dayanıklı bir kapda erit. Çok sıcak ama kaynamayacak bir kıvama geldiğinde kapat ve 5 dk soğumasını bekle.
- Labne peyniri ile pudra şekerini çırp.
- Başka bir kapda geriye kalan kremayı yumuşak ve köpüklü bir kıvam alıncaya kadar çırp.
- Peynirli karışımı, çırpılmış kremayı, jelatini ve ufak parçalara ayrılmış mars barları karıştır.
- Büskivilerin üzerine bu karışımın yarısını dök. Sonra esmer şeker ile yaptığın sosun yarısı ile eritilmiş çikolatanın yarısını dök bir bıçak yardımıyla ileri geri darbeler ile mermer görüntüsü oluştur. Daha sonra peynirli karışımı koy yine şeker ve çikolata soslarını koyup aynı mermer görüntüsü işlemini tekrarla. 3 saat buzlukda bekletdikden sonra servis yapabilirsin. Tabiki tüm cheescakeler gibi 1 gün sonra servis yapılırsa lezzeti çok daha güzel oturmuş olur.
Afiyet olsun.
Related Posts with Thumbnails