27 Eylül 2007 Perşembe

Son pastalar

Geçtiğimiz hafta epey yoğun zamanlar geçirdim sürekli birşeyler yaptım ve gene birikmeye başladı resimler. Haftaya İstanbul'a ailemi ziyarete gideceğimden yaptıklarımı hızlı bir şekilde eklemeyi düşünüyorum yoksa yine ucunu kaçıracağım.
İşte son yaptığım 3 pasta;



Aslında kremalı pastalardan sipariş almıyorum ama siparişi veren arkadaşımı kıramadığım için yaptım. Gerçi tamda kremalı sayılmaz modellemesinde royal icing kullandım. Tasarım tamamen onun istekleri doğrultusunda oldu ben ona birkaç kremalı pasta gösterdiğimde oda kenarlarının sepet olması üstününde Esra'nın spiralli yaptığı burdaki pasta gibi olmasını istedi. Daha önce sepet örgüsünde şanti kullandığımda çok zorlanmıştım. Icing ile çok daha rahat oldu ama hala istediğim gibi olamadı kenarlarda çıkan uçlardan anlayabilirsiniz bunu. Spirallerin üzerini kurudukdan sonra gümüş rengi luster dust ile boyadım. resimde tam belli olmasada gümüş rengi parlıyordu. Bunu yapmamın sebebi pastayı sipariş veren arkadaşımın şu aralar gümüşe karşı yoğun bir ilgisi olması .

Icing için Sevgili Ayşe'nin yumurta akı tozlu royal icing tarifinin yarım ölçüsünü kullandım . Ayrıca sepet örgüsünün nasıl yapıldığını merak ediyorsanız Ayşe burada çok detaylı birşekilde anlatmış. Ben onun anlattığı gibi yapamadığım için belkide istediğim gibi olamadı.



Bu pastanın aynısından daha öncede yapmıştım hatta benim ilk göz ağrı modellerimden birisi diyebilirim. Yine çok severek yaptım . Tabii diğer acemice halime göre daha iyi olduğunu düşünüyorum.



Bu pastada fenerbahçe fanatiği Ergün için yapıldı . Kendisi gerçekten koyu bir fenerli anneside ona doğum gününde böyle bir süpriz yapmak istedi. Aslında ilk planlara göre büyük bir top kenarlarında atkı sarılı olucaktı. Ama pasta 15 kişilik olacağından kümbet şekline sokarken kullanacağım kap gözüme küçük göründü. Sevgili Işıl'ın verdiği fikir üzerine bu şekilde yaptım gerçi o alt tabanı daha büyük üstü daha küçük kastetmiştir herhalde ama böylede fena olmadı.
Altını 20x20 ye kare borcamda yaptım. Üstünüde kümbet bir kalıpla yaptım. Top şeklini öncelikle mavi hamurla kaplayıp sarı altıgenleri yerleştirdim. Kenarlardaki çim görüntüsü içinde biraz kuruttuğum yeşil hamuru rendenin ince kısımı ile rendeleyip kare pastanın üzerine yapıştırdım.

26 Eylül 2007 Çarşamba

Severim...

Sevgili arkadaşım Esra beni Severim oyununda sobelemiş. Kaç gündür toparlayacağımda yazacağım.
- Severim , oğluşumu hayatda yaptığım en güzel şeyi. Annecim şeni şok şeviyom diyişini. Eşimi, ailemi tüm beni sevenleri...
- Severim , pasta yapmayı, yemek yapmayı , değişik tarifler denemeyi, mutfakda saatlerce zaman geçirmeyi...
- Severim, planlı programlı yaşamayı yapacaklarımı hep listeler yapıp uygulamaya geçmeyi.
- Severim , verdiğim sözleri tutmayı, sonuna kadar arkasında olmayı. (Ayrıca tam tersi olan insanlarıda hiç sevmem. Bunuda söylemeden edemedim)
- Severim sevdiklerime süprizler yapmayı(bana yapılmasada sanırım hep verici bir tip olduğumdan), arkadaşlarımı sevdiklerimi ziyaret ederken onlara kendi ellerimle yaptığım hediyeler vermeyi.
- Severim değişik yerler görmeyi, seyahat etmeyi.
- Severim bloglarımı .Yaptıklarımı paylaşmayı ve bunlar hakkında yorumlar almayı.
Sanırım 3 le sınırlı idi ama yazmaya başlayıncada durulmuyorki :)
Sevgiler..

22 Eylül 2007 Cumartesi

Ramazan Yemekleri, Kolay Tatlı

Etkinliklere katılmayı hep istiyorum ama son güne bırakınca bir türlü kısmet olmuyor. Bu seferki etkinliğede son dakika yetişmeye çalışacağım. Elimde ne zamandır eklenmeyi bekleyen bu basit ve çabucak hazırlanan tatlının iftar sofralarında çok makbule geçeceğini düşünüyorum. Ben pek şerbetli tatlı yapmadığım için (çikolatalalı tatlılardan fırsat kalmıyor sanırım) halen bu tatlıyıda evde yapmak kısmet olmadı. Ama yazları yazlıkda bolca tükettiğimiz bir tatlı. İsimi ne derseniz bilemiyorum. Şekerpare ile kemalpaşa tatlısı arası bir tadı var. Aile arasında kolay tatlı hatta kayınpederim tarafındanda ucuz tatlı diye anılıyor :)
Sevgili Süheyla'ya ev sahipliği yaptığı ve uğraşıları için şimdiden teşekkür ederim.
Malzemeler;
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı irmik
- 1 çay bardağı yoğurt
- 2 su bardağı un
-1 çay bardağı sıvıyağ
-1 paket kabartma tozu
Tüm malzemeler karıştırılarak ceviz büyüklüğünde parçalar elde edilir. Fırında kızarana kadar pişirilir. Bu ölçüden 30 adet çıkıyor.
Şerbeti:
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
Şerbet kaynatılmadan hazırlanıyor. Su ve şeker bir kasede karıştırılıyor . Fırından çıkan sıcak tatlıların şerbetin olduğu kaseye atılıyor. Tatlılar şerbeti emdikten sonra servise hazırdır. Ayrıca üzerine tahin döküp servis edebilirsiniz gerçekten çok yakışıyor.
24.09.2007 düzeltme:
Arkadaşlar tarifi eksik yazmışım herkesten çok çok özür dilerim. Özelliklede Lama'dan yapıpda bana tarifde problem olduğunu söylediği ve beni uyardığı için çok teşekkür ederim. En son koyu harflerle yazdığım sıvıyağ ve kabartma tozunu yazmayı unutmuşum. Lütfen daha önce not aldıysanız bu düzeltmeyi dikkate alın.

17 Eylül 2007 Pazartesi

Portakallı Çikolatalı Cupcake

Uzun zamandır mudcake'i (çamur kek) denemek istiyordum ama bir türlü fırsat olmamıştı. Özellikle neden çamur kek dendiğinide merak ediyordum. Yedikten sonra bunuda anlamış oldum. Gerçekten harika bir tadı var helekide portakal aromasıyla yoğun çikolata birleştimi artık tadını siz tahmin edin. Tarif Nati'nin , mudcake tarifine göre uyarlamış. İyikide böyle birşey yapmış bundan sonraki yoğun çikolatalı cupcake'lerdeki tek favorim budur diyebilirim. Tarifin orjinali burada . Nati'nin verdiği ölçülerle 20 adet cupcake çıkacağını söylüyor. Ben orjinal tarifin yarısını yaptım ve 12 li muffin kalıbıma göre tam geldi. Ben yarım ölçüsünü yani benim yaptığım şeklinin tarifini veriyorum.
Malzemeler;
- 75 gr bitter küvertür
- 125 gr tereyağ( ben hüner kullandım)
- 1/2 cup taze sıkılmış portakal suyu
- 220 gr tozşeker
- 1 büyük yumurta
- 2 tablespoon su
- 13 gr portakal kabuğu parçaları (1 portakalın kabuğunun rendesini kullanabilirsiniz)
- 40 gr kekun
- 60 gr un
- 50 gr kakao
Yapılışı;
Fırın 160 dereceye getirilerek ısıtılır.
Şeker ve portakal suyu , şeker eriyene kadar ısıtılır. Kesinlikle kaynamayacak. Yağ eklenerek eriyene kadar karışıtırılır. Çikolata ve portakal kabukları eklenir ve bir kenara alınarak 15 dk. soğuması beklenir. Bu sırada diğer tarafda un ve kakao elenir. Yumurta ve su karışıtırılarak soğuyan portakal sulu karışıma eklenir. Unlu karışımda eklenerek çırpma teli ile çırpılır. Muffin kalıplarına konulur ve yaklaşık 50 dk. pişirilir. 40 dakika olduğunda kürdan testi yapılır. Benim fırımda 40 dakikada pişmişti. Üstü sert bir kıvamda ama işide bir o kadar yumuşak bir kıvamda oluyor. Üzerini krema ve pudra şekeri ile çırptığım şanti ile süslüyüp şeker hamuru ile yaptığım gül ve kelebeklerle süsledim.

11 Eylül 2007 Salı

Neler mi Yapıyorum? Deniyorum..

Şöyle bir arşivimi karıştırayım dedim ve yazdan beri deneyipde resimlerini çektiğim bir çok bloglardan denemelerin olduğunu gördüm. Onlar durdukça ben ekleyemedim bir türlü diye rahatsızlık hissediyordum. Bunlar deneyipde memnun kaldığım ve tavsiye ettiklerim. Ayrıca deneyip bir çırpıda bitenlerde var resim çekmeyi unuttuğum. Birde deneyip damak tadıma uymayan yada benim beceremediğim denemelerim var onların resimlerinide çekmedim tabiki.

İşte tavsiyelerim ben başka blogda yayınlanmış tarifleri tekrar bloguma yazmayı pek sevmiyorum o yüzden tarif için sizi asıl tarifin sahibine yönlendireceğim. Tarifler onlardan denemek ve resimler benden :)

Çeri domatesli pizza;

Pizza'nın üzerini isteğinize göre şekillendirebilirsiniz. Asıl önemli olan bence hamuru. Birçok tarif denemem oldu taaki Esra'nın pizza hamurunu deneyene kadar. Ona teşekkürmü etmeliyim kızmalımıyım bilmiyorum. Eşim Dominosun pizzalarından vazgeçti ve sürekli bundan ister oldu. Bende her hafta yapar oldum. Aldığımız kilolarda cabası :)) Tabiki şaka bir yana gerçekten tavsiye ederim sonuçtan eminim memnun kalıcaksınız. Ben bu pizzanın üzerinde salam, sucuk, sosis, çarliston biber ve çeri domates kullandım. Tarif burada


Hindistancevizli Lorlu Cheescake;
Yelda'nın blogunda bu cheescake'i gördüğümde hem lor ile yapılması hem hindistan cevizi tadı birde buzlukta saklanabilir olması bana çok farklı gelmişti . İlk işim denemek oldu. Gerçekten çok hafif bir cheescake oldu. Ayrıca ilk defa büskivisiz bir cheescake yaptım buda oldukça hafif ve lezzetli. Eşimde bundan sonraki yapacağım cheescake'lerin tabanında alt malzeme olarak bu hamuru kullanmamı istedi. Üzerine ben Droetkerin meyveli sosunu kullandım. Tavsiye edilir. Tarif için buraya
Halleyli Pasta;


Bu pastayıda kışın Aylin'in blogunda gördüğümden beri acil misafirlerim olunca hemen yapıveriyorum. O kadar pratikki evde 10 tane Halley'iniz olsun yeter. Kalıp içerisinde yapacağınız gibide yazlıkda kalıp bulamayınca benim gibi dikdörtgen bir borcam içerisindeda yapabilirsiniz. Eğer denemediyseniz mutlaka bir kez deneyin lezzetide çok güzel. Tarif burada


Mini Cheescake'ler (Limon soslu ve frambuazlı)

İşte beni bitiren lezzetlerden birisi daha Burcu'nun yaptığı tek lokmalık cheescakeler o kadar iştah kabartıcı duruyorduki bende denemeden edemedim ve ailecekde bu lezzete bayıldık. Ben aynı tarifi hem frambuazlı hem limonlu truf kağıtları içerisine yaptım. Bir kısımınıda muffin kağıtlarında yaptım 3 türlüde çok güzel oldu. Tarif için buraya

5 Eylül 2007 Çarşamba

Şimşek Mcqueen

Sonunda sizlerle hafta sonu siparişim olan Şimşek Mcqueen'i paylaşabiliyorum. Bu aralar yine blogumla ilgilenemiyorum ve arkadaşlarımın bloglarını ziyaret edemiyorum. Aslında o kadar çokda denemeler yapıyorumki , sanırım artık hepsini bir post'da yayınlayacağım. Çünki resimler biriktikçe ben ipin ucunu kaçırmaya başlıyorum. Hepsini nasıl eklicem diye düşünürken hiç birini eklemeden günler geçiyor :( Umarım bir an önce eski tempoya dönebilirim.
Yukarıda gördüğünüz şimşeki yaparken ben çok zevk aldım. Hatta oğlumda etrafımda dönenip gözlerini yapıcakmısın anne. Ağızınıda koy anne deyip durdu. Birde bu arabayı yapacağım ayrıntılarını kaçırmayayım diye Ege'ye filmi izlerkende eşlik ettim . Bir süre mcqueen görmek istemiyorum diyeceğim ama nerdee. Hergün 2 kez film açılıyor bizde. Bende bu arada tüm arabaların adlarını öğreniyorum.
Kekin modellemesi için çok düşündüm nasıl yapsam diye birçok araştırma yaptıkdan sonra aşağıdaki gibi yapmaya karar verdim. Öncelikle dikdörtgen bir kalıpda 2 adet pandispanya pişirdim. Birini 3 'e böldüm . 2. sindende bir kat alarak arabanın altını 4 katlı olarak oluşturdum. Geriye kalan parçalarıda araba şeklini oluşturacak şekilde traşladım.



















2. resimdede gördüğünüz gibi son katı koymadan yanlardaki oyuntuyu oluşturabilmek için destek koydum. En sonda ganaj ile kaplayarak bir süre dolapda donmasını bekledim ve daha sonra şeker hamuru kaplama işlemine geçtim.
Tabii bundan sonrasını fotoğraflayamadım. Malum bir yandan hamurla uğraş bir yandan nişastaya bulanmış bir el. Birde klima altında çalıştığım için hamur hemen kurumaya başlıyor. O yüzden kaplama esnasında oldukça hızlı davranmak gerekti.
Pastanın diğer açıdan resimide bu şekilde;

Bunlarda doğum günü partisinin temasına uygun yaptığım arabalı cupcake'ler;

Related Posts with Thumbnails