Benim en çok sevdiğim reçellerden biridir Turunç Reçeli. O hafif acımsı ama bir o kadarda içi ferahlatan tadı varya. O kadar zahmete girmeye değiyor bazen. Bu turunçlarda uzun süre gözümü karartıp başlamamı bekledi. Neyseki portakal gibi çabuk bozulan bir meyva değil. İşyerimizdeki bahçenin mahsülleri. Her sene o kadar çok verirdiki kime dağıtacağımızı şaşırırdık. Bu senede isteyenlere verdikten sonra 3 kg su bana kaldı. Sağolsun kayınvalidem yardımıma yetişti. O kabuklarını soyarken ben de çekirdeklerini çıkarttım. ve ilk aşamayı kolayca halledebildik. Tabii dediğim gibi bu ilk aşama ama en zoruda bu kısımı, daha sonra yine uzun bir yol bekliyor :) İlk olarak rendenin ince kısımlarıyla kabukları alınır. Daha sonra turunçlar ortadan ikiye bölünerek tüm çekirdekler firkete yada büyük bir çengelli iğne ile çıkatılır. Bakmayın az göründüğüne içerisinden 40 belki daha fazla çekirdek çıkıyor. Daha sonra 2 gün boyunca sürekli suyu değiştirilerek acısı gitmesi sağlanıyor. Her mutfağa gittiğinizde değiştirebilirsiniz.
Bu aşamayıda geçtikden sonra düdüklü tencerede düdüğü öttükden sonra 12-15 dk. kaynatılır. Haşladıktan sonra 1 gün boyunca yine sürekli suyu değiştirilir . 1 gün sonra turunçlar avuçla sıkılarak fazla suyu gider ve bir tencereye konur. (Aynı şekliyle yani bir turunç ikiye ayrılmış şekilde) 1 kg turunç'a 1 kg şeker konularak hiç su koymadan kaynatılır. Kaynadıktan sonra limon ilave edilir ve biraz daha kaynayınca ocaktan alınır. (Limon 1 kg'a 1/2 limon ve çok az limon tuzu koyabilirsiniz. Ben koyuluğuna göre limonunu ayarlıyorum)
Pişdikten sonra yine aynı şekliyle kavonozlara dolduruyorum. Servis edileceği zaman bir bıçak yardımıyla istediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz.
Şimdi bu reçeli bilenler biz bu şekilde değilde ipe dizerek yapıyoruz diyebilir. Ama ben o halini bir türlü sevemedim. Geçen sene o şekilde yapmıştım ama sadece kabuk yemek hoşuma gitmedi. Bu şekilde yapıldığında turunçun içerisindeki yumuşak yerleride oluyor ve onun tadıda ayrı bir güzel oluyor.



















































