Ne zamandır hayalimde vazo şeklinde bir pasta yapmak vardı. Hazırlıklara 2 gün öncesinden başladım. Önce gülleri, yapraklar ve yıldız desenlerini oluşturmakla başladım.
Pastanın sahibi maviyi sevdiği içinde güller mavi oldu.
Pastayı oluşturmadan bir gün önce aşağıdaki pandispanya tarifinine göre pandispanya hamurunu oluşturdum ve bir büyük bir küçük ısıya dayanıklı çukur kaseye hamuru paylaştırdım ve 2 adet kümbet şeklinde pandispanya elde ettim.
Pandispanya;- 5 yumurta
- 13 y.k. toz şeker (190gr)
- 9 y.k. un (140 gr)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket dr oetker ameretto aroması (Acıbadem aroması)
Öncelikle yumurtaların beyazları ile akları iyice ayrılır. Şekerin yarıdan fazlasıyla yumurta akları ve aroma iyice çırpılır kıvamı mikserin ucundan akmayacak bir kıvama gelmesi gerekiyor. Daha sonra yumurtanın sarıları ile geri kalan şekerde ayrı biryerde çırpılır ve mayonez kıvamına kadar devam edilir. Bu iki karışım ilave edilir ve kabarmış yumurtaları söndürmeden karıştırılır. Bu karışıma en son elenmiş un ve kabartma tozu eklenerek tahta bir kaşık yardımıyla karışıtırılır . Her iki çukur kaba karışım paylaştırıldıktan sonra . Önceden ısıtılmış 175 derecede pandispanyalar pişirilir. Bir gece strech filme sararak fırının ızgarası üzerinde bekletilir.
Kreması;Krema olarak beyaz fırının çikolatalı pastacı kremasını kullandım.
- 500 ml süt
- 1 çay brd. + 1 y.k. tozşeker (100gr)
- 1 kahve fincanı (25 gr) toz kakao
- 25 gr bitter çikolata
- 1 kahve fincanı (50 gr) un
- 2 adet yumurta
Süt ve toz şekerin yarısını bir tencereye koyup kaynatın. Şekerin kalan yarısı ile yumurtaları çırpın, üzerine unu ilave edin. Kalan sütü unlu karışıma ekleyerek karıştırın ve kaynamakta olan şekerli suya ekleyerek kaynatmaya devam edin. Kakaoyla küçük parçalara ayırdığınız çikolatayı ekleyin ve iyice karıştırıp soğumaya bırakın. Kullanmadan önce kremayı mikserle orta kuvvetde 2 dk. çırpın.
Kremamızıda hazırladıkdan sonra pastamızı oluşturmaya başlıyoruz.
Her iki pandispannyayıda 2 ye bölerek 3 kat oluşturdum. İçlerine krema sürdükten sonra bir tanesini muzlu diğerini krokan ve portakal şekerlemeli yaptım. Üzerlerinide iyice krema ile sıvadıktan sonra buzdolabında bir süre donmasını bekledim.
Ben her iki katıda ayrı ayrı kaplıyarak yaptım kaymasın diye ortadan pastanın boyuyu ölçerek bir
çöp şiş geçirdim ama bir tane yereli gelmedi sanırım yanlarınada 4 tane daha koymak gerekiyordu. Nasıl olsa küçük bir parça diye düşünmüştüm. Fakat taşıma esnasında hafif hafif kayma başladı.
Bu işlemlerde bittikden sonra gülleri yapaklı ve yerleştirmeye sıra geldi. Hafi su ve fırça yardımı ile objelerimi pastanın üzerine yapıştırdım. En sonda pastanın üzerine bir afiş astık :) Pastanın sahibi kayınvalidemdi. Pastayı yaptığım sürece Ege sürekli İyiki doğdun babadi (Babaannesine bu şekilde hitap ediyor) diyecağim diye sürekli mırıldanınca benimde aklıma böyle bir fikir geldi. İşte pastanın diğer tarafdan afişli görünüşüde böyle;