28 Mart 2007 Çarşamba

Turunç Reçeli

Benim en çok sevdiğim reçellerden biridir Turunç Reçeli. O hafif acımsı ama bir o kadarda içi ferahlatan tadı varya. O kadar zahmete girmeye değiyor bazen. Bu turunçlarda uzun süre gözümü karartıp başlamamı bekledi. Neyseki portakal gibi çabuk bozulan bir meyva değil. İşyerimizdeki bahçenin mahsülleri. Her sene o kadar çok verirdiki kime dağıtacağımızı şaşırırdık. Bu senede isteyenlere verdikten sonra 3 kg su bana kaldı. Sağolsun kayınvalidem yardımıma yetişti. O kabuklarını soyarken ben de çekirdeklerini çıkarttım. ve ilk aşamayı kolayca halledebildik. Tabii dediğim gibi bu ilk aşama ama en zoruda bu kısımı, daha sonra yine uzun bir yol bekliyor :)













İlk olarak rendenin ince kısımlarıyla kabukları alınır. Daha sonra turunçlar ortadan ikiye bölünerek tüm çekirdekler firkete yada büyük bir çengelli iğne ile çıkatılır. Bakmayın az göründüğüne içerisinden 40 belki daha fazla çekirdek çıkıyor. Daha sonra 2 gün boyunca sürekli suyu değiştirilerek acısı gitmesi sağlanıyor. Her mutfağa gittiğinizde değiştirebilirsiniz.

Bu aşamayıda geçtikden sonra düdüklü tencerede düdüğü öttükden sonra 12-15 dk. kaynatılır. Haşladıktan sonra 1 gün boyunca yine sürekli suyu değiştirilir . 1 gün sonra turunçlar avuçla sıkılarak fazla suyu gider ve bir tencereye konur. (Aynı şekliyle yani bir turunç ikiye ayrılmış şekilde) 1 kg turunç'a 1 kg şeker konularak hiç su koymadan kaynatılır. Kaynadıktan sonra limon ilave edilir ve biraz daha kaynayınca ocaktan alınır. (Limon 1 kg'a 1/2 limon ve çok az limon tuzu koyabilirsiniz. Ben koyuluğuna göre limonunu ayarlıyorum)
Pişdikten sonra yine aynı şekliyle kavonozlara dolduruyorum. Servis edileceği zaman bir bıçak yardımıyla istediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz.
Şimdi bu reçeli bilenler biz bu şekilde değilde ipe dizerek yapıyoruz diyebilir. Ama ben o halini bir türlü sevemedim. Geçen sene o şekilde yapmıştım ama sadece kabuk yemek hoşuma gitmedi. Bu şekilde yapıldığında turunçun içerisindeki yumuşak yerleride oluyor ve onun tadıda ayrı bir güzel oluyor.

24 Mart 2007 Cumartesi

Vazo Pasta

Ne zamandır hayalimde vazo şeklinde bir pasta yapmak vardı. Hazırlıklara 2 gün öncesinden başladım. Önce gülleri, yapraklar ve yıldız desenlerini oluşturmakla başladım.

Pastanın sahibi maviyi sevdiği içinde güller mavi oldu.







Pastayı oluşturmadan bir gün önce aşağıdaki pandispanya tarifinine göre pandispanya hamurunu oluşturdum ve bir büyük bir küçük ısıya dayanıklı çukur kaseye hamuru paylaştırdım ve 2 adet kümbet şeklinde pandispanya elde ettim.
Pandispanya;


- 5 yumurta
- 13 y.k. toz şeker (190gr)
- 9 y.k. un (140 gr)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket dr oetker ameretto aroması (Acıbadem aroması)

Öncelikle yumurtaların beyazları ile akları iyice ayrılır. Şekerin yarıdan fazlasıyla yumurta akları ve aroma iyice çırpılır kıvamı mikserin ucundan akmayacak bir kıvama gelmesi gerekiyor. Daha sonra yumurtanın sarıları ile geri kalan şekerde ayrı biryerde çırpılır ve mayonez kıvamına kadar devam edilir. Bu iki karışım ilave edilir ve kabarmış yumurtaları söndürmeden karıştırılır. Bu karışıma en son elenmiş un ve kabartma tozu eklenerek tahta bir kaşık yardımıyla karışıtırılır . Her iki çukur kaba karışım paylaştırıldıktan sonra . Önceden ısıtılmış 175 derecede pandispanyalar pişirilir. Bir gece strech filme sararak fırının ızgarası üzerinde bekletilir.

Kreması;
Krema olarak beyaz fırının çikolatalı pastacı kremasını kullandım.
- 500 ml süt
- 1 çay brd. + 1 y.k. tozşeker (100gr)
- 1 kahve fincanı (25 gr) toz kakao
- 25 gr bitter çikolata
- 1 kahve fincanı (50 gr) un
- 2 adet yumurta

Süt ve toz şekerin yarısını bir tencereye koyup kaynatın. Şekerin kalan yarısı ile yumurtaları çırpın, üzerine unu ilave edin. Kalan sütü unlu karışıma ekleyerek karıştırın ve kaynamakta olan şekerli suya ekleyerek kaynatmaya devam edin. Kakaoyla küçük parçalara ayırdığınız çikolatayı ekleyin ve iyice karıştırıp soğumaya bırakın. Kullanmadan önce kremayı mikserle orta kuvvetde 2 dk. çırpın.
Kremamızıda hazırladıkdan sonra pastamızı oluşturmaya başlıyoruz.
Her iki pandispannyayıda 2 ye bölerek 3 kat oluşturdum. İçlerine krema sürdükten sonra bir tanesini muzlu diğerini krokan ve portakal şekerlemeli yaptım. Üzerlerinide iyice krema ile sıvadıktan sonra buzdolabında bir süre donmasını bekledim.
Ben her iki katıda ayrı ayrı kaplıyarak yaptım kaymasın diye ortadan pastanın boyuyu ölçerek bir
çöp şiş geçirdim ama bir tane yereli gelmedi sanırım yanlarınada 4 tane daha koymak gerekiyordu. Nasıl olsa küçük bir parça diye düşünmüştüm. Fakat taşıma esnasında hafif hafif kayma başladı.
Bu işlemlerde bittikden sonra gülleri yapaklı ve yerleştirmeye sıra geldi. Hafi su ve fırça yardımı ile objelerimi pastanın üzerine yapıştırdım. En sonda pastanın üzerine bir afiş astık :) Pastanın sahibi kayınvalidemdi. Pastayı yaptığım sürece Ege sürekli İyiki doğdun babadi (Babaannesine bu şekilde hitap ediyor) diyecağim diye sürekli mırıldanınca benimde aklıma böyle bir fikir geldi. İşte pastanın diğer tarafdan afişli görünüşüde böyle;

22 Mart 2007 Perşembe

Beşamelli Tavuk


Aslında çok bilindik bir yemekdir ama ben genelde dışarıda yediğim lezzetleri bir araya getirerek oluşturdum bu tarifi. Belki herkes biliyordur ama bana nedense bana özgüymüş gibi geliyor .
Genelde yemekleri yaparken belli bir ölçümde yoktur malzemeleri gözkararı ayarlarım. Ben genelde bütün tavuk aldığımda tavuğu 3 şekilde değerlendiririm. Düdüklü tencerede 35 dk. pişirdikten sonra suyunun bir kısımıyla ve etlerinin bir kısımıyla çorba yaparım. Bir kısmını su ve et olarak ayırıp pilav için saklarım. Etin diğer kısımınıda parçalayıp bu yemeği yaparım. O yüzden tavuk eti konusunda tam bir şey söyleyemeyeceğim.
Yapılışı;
- Haşlanmış tavuk eti
- 2 adet orta boy küp küp doğranmış patates
- Yarım su bardağı haşlanmış bezelye
Beşamel sos için
- 1 y.k. margarin
- 2 y.k. un
- Aldığı kadar süt
- Kaşar peyniri rendesi

Ben beşamel sos hazırlarken yine ölçülere sadık kalmam. Sizler için bu sefer dikkat etmeye çalıştım. Dolu dolu 1 yemek kaşığı margarini erittim ve 2 y.k. unu kokusu çıkana kadar kavurdum. Daha sonra azar azar karıştırarak sütü ilave ettim. Yarım litre civarı süt gitmiştir sanırım. İstediğim kıvamda olunca süt eklemeyi bırakıyorum.

Küp küp doğranmış patatesleri kızartıp , haşlanmış ve didilmiş tavukların içine konur. Bezelyelerde haşlanarak bunlara karıştırılır ve bir borcama konur.
Beşamel sos hazırlanarak yarısı bu karışıma eklenir ve karıştırılır. Diğer kalan yarısı üstüne konularak . Fırında bir süre pişirilir. Pişmesine doğru fırından çıkartılıp üzerine kaşar peyniri rendesi konulur ve kaşar peyniri kızarana kadar pişirilir.

18 Mart 2007 Pazar

Davet Sofrası


Geçen hafta verdiğim yemek davetini sizlerle paylaşmak istedim. Beni genelde günler öncesinden bir telaş alır. Menüyü hazırlarken notlar alırım ve değişik ne yapabilirim diye internetde dolaşırım. Bu yüzden sizlerede fikir verebilmesi için menüyü paylaşmak istedim. Birçoğu her zaman yaptıklarımdandı. Yeni 2 tane meze denedim.
Bunlardan birisi sevgili Filiz'in blogunda gördüğüm ve çok hoşuma giden tel şehriye salatası idi.

Diğeri ise zeytinli patates salatası. Bunu bir blogda görmüştüm ne zamandır yapmayı düşünüyordum. Ama şu anda nerede gördüğümü hatırlayamıyorum. Kısaca anlatmak gerekirse ben yaklaşık 1 kg patatesi haşladım. Bu sırada 1 adet soğanı robotta incecik kıydım ve çok az yağ ile kavurdum. Haşlanan patatesleri soğanla karıştırdım. İçerisine ince ince kıydığım maydonoz ve dereotunu koydum. Zeytinyağı, limon , tuz ve karabiberde koyarak karıştırdım. Diğer tarafdan içi biberli yeşil zeytinleri ince ince doğrayarak çukur bir kaba ortadan başlayarak yukarı doğru daireler çizerek dizdim ve patates karışımını içine iyice bastırarak koydum. 1 gece dolapta beklettikden sonra ters çevirip servis yapabilirsiniz.
Gelelim tüm mezelerin listesine;
- Tel Şehriye salatası
- Zeytinli patates salatası
- Fava (Balığın yanında olmazsa olmazlardandır benim için)
- Yoğurtlu kırmızı lahana turşusu
- Brokoli Salatası
- Kuru fasulye piyazı (Bu davetliler tarafından geldiği için resimde yer almıyor)
- Çiğ köfte (Yine buda daha sonra geldi)
- Kırmızı biberli lor; Bunun yapılışı ise oldukça kolay ve peynir tabağını zengin gösteriyor. Lor, zeytinyağı, maydonoz ve dereotunu ve isteğe göre baharatları karıştırıp. Çekirdekleri çıkartılmış kırmızı biberlerin içerisine doldurulur daha sonra dilimleyerek servis yapılır.
Çorba olarak mercimek çorbası.
Vee ana yemeğimiz.

Tuzda Balık ve fırında sargoz . Ama ben koşturmacada sadece tuzda Sinarit'in fırından çıkmış halini fotoğraflayabilmişim. Tuzları kırıldıktan sonraki manzarayı bile çekemişim. Tabii bizde balık işleri eşimden sorulur. Denizden vurup sofraya getirene kadar onun sorumluluğundadır. Bu balık 2 kg. civarında olduğu için tuzda yapmaya karar verdi. Ben tam olarak bilmesemde şöyle tarif ediyim. Balığı güzelce alüminyum folyoyla sarıyoruz(Normalde restaurantlarda bu şekilde yapılmıyor ama biz içerisine tuz kaçma riskine karşı alüminyum folyoyu tercih ediyoruz. Nasıl olsa derisi yenmediğinden balığa bir zararda vermemiş oluyor. Daha sonra her yerini elimizi suyla ıslatarak kalın tuz ile kaplıyoruz. Yaklaşık 2 kg tuz gitmiştir herhalde. İyice tuz yapışıyor ve 1, 1.5 saat civarı fırında pişiyor. (Balığın büyüklüğüne bağlı) Pişip pişmediğini görmek için balığın ağzına bir kürdan koyabilirsiniz. Biz bu sefer öyle yaptık. Birde gözünü koymayı unutmadık :) Bir zeytinle gözünün olduğu yere süs mahiyetinde bir zeytin koyduk. Balıklar için eşimin zıpkınına ve ellerine sağlık diyorum.
Tatlı olarakda yine misafirlerimin getirdiği Künefe vardı. Yani bana pek birşey kalmadı anlayacağınız :)
Herkese Sevgiler..

16 Mart 2007 Cuma

Ispanaklı Pasta


Herkesin bunun neresi ıspanaklı dediğini duyar gibiyim. Bu sefer pastamın pandispanyası farklı olsun istedim. Hem çocukların çikolatalı diye severek yediği yerkende farkında olmadan bol bol ıspanak yediği bir pasta oldu. Bu tarifdeki ıspanaklı pastayı yıllar önce bir arkadaşımda yemiş ve tarifini almıştım denemek hiç kısmet olmamışdı. Hem bu vesileyle denemişde oldum. Yiyenin asla ıspanaklı olduğu aklına gelmez. Gelelim tarife;
Ispanaklı pandispanya için;
- 4 yumurta
- 1.5 su brd. toz şeker
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 su brd. (*500 gr ıspanağın yaprakları alınıp 1 çay bardağı suyla haşlanır blendırdan geçirilir* Yalnız ben bu ibareye hiç dikkat etmeden saplarıyla birlikte haşladım 1 bardaktan biraz fazla çıktı, kalanıda ayırdım belki başka birşey için lazım olabilir diye)
- 2.5 su brd. un
- 1 pk. kabartma tozu
Yumurta ve tozşeker, şeker eriyinceye kadar iyice çırpılır. Sıvıyağ eklenir karıştırılır. Daha sonra ıspanak püreside eklendikten sonra un ve kabartma tozu içine elenerek eklendikten sonra 175 derece önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Bu keki ben 20 cm'lik kelepçeli kalıbda yaptım. ve enine ortadan 2 'ye böldüm.
Kreması için;
200 ml 'lik kremayı kaynattım. 270 gr bitter küvertürü ince ince kıyarak. Altını kapattığım kremanın içine atarak erittim. 1 tatlı kaşığıda tereyağı ekledim. Sürekli karıştırarak oda ısısında soğuttum. Biraz daha kıvamlı olması için kısa bir süre buzdolabında beklettim. Pastanın arasını çok az süt ile ıslattıkdan sonra kremayı sürdüm muz ve damla çikolatalar dizdim. Diğer katını koyup pastanın üst yüzeyini iyice sıvadım pürüzsüz bir görünüm elde etmeye çalıştım. Donması için dolaba koydum. Daha sonra 60 gr beyaz çikolatayı benmaride eriterek yağlı kağıtdan yaptığım külahın içine doldurarak Ortasından başlayarak daireler çizdim. En son kürdan yardımıyla bir içe doğru bir dışa doğru çizgiler çekerek son görüntüyü oluşturdum. Pasta kremasından arta kalanlarıda biraz daha dolabda dondurduktan sonra yuvarlayıp beyaz çikolata rendesine buluyarak truflar elde ettim. Yanlarda süs amaçlı durdular. Pastayıda dilimleyince üzerlerine koyarak ikram ettim.
Buda pastanın içinin görüntüsü;



Havuçlu Kek


Bu keki yıllardır yaparım ve hiçbir zaman hüsrana uğramadım. Her yaptığımda tam istediğim gibi kabarır. Hemde öyle çok özen göstermeyede gerek olmadan.
Malzemeler;
- 4 yumurta
- 2 su brd. rendelenmiş havuç
- 2 su brd. un
- 1 su brd. iri çekilmiş ceviz
- 2 su brd toz şeker
- 1 kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tarçın(İçine)
Yapılışı;
Yumurta ile şeker , şeker eriyene kadar çırpılır. Daha sonra diğer malzemelerde eklenerek çırpılır ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir. Bu tarifi yaparken hep büyük boy kare borcam kullanırım.
Üstü için;
Ben genelde bu keki yaptığımda üstüne krem şanti dökerdim. Bu sefer Sevgili
Esra'nın havuçlu keki için yaptığı vanilyalı sosu denemek istedim. Yalnız ben kaşık ölçülerini bol tutmuşum herhaldeki çok koyu bir kıvamda oldu. Biraz daha süt eklemek zorunda kaldım. Dilerseniz üzerine biraz tarçın serpebilirsiniz.

Haşhaşlı Çörek



Haşhaşlı çöreklere bayılırım ve şimdiye kadar hep hazır alıp yemişimdir. Bu tarifi denedikten sonra birdaha almayacağım kesin. Okadar lezzetli olduki mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Tarif gazetelerin verdiği Pazar eklerindeki tarif dergilerinden asıl kaynak Sofra yada Lezzet dergisinden olabilir.
Malzemeler;
1 paket Yaşmaya (Ben Dr oetker'in instant mayasından 1 paket kullandım)
- 1.5 su bardağı ılık süt
- 1 çay kaşığı tozşeker
- Aldığı kadar un
- 100 gr eritilmiş margarin
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kş. tuz
- 1 su bardağı haşhaş ezmesi (Şarküterilerden bulabilirsiniz)
- Üzeri için1 adet yumurtanın sarısı ve haşhaş (Aktardan bulabilirsiniz)

Yapılışı;
Ilık sütle şeker ve mayayı eritin. Eritilmiş margarin, zeytinyağı, tuz ve aldığı kadar unu ekleyip yoğurun. Ele yapışmayacak bir hamur elde edin. Daha sonra mayalanması için üzerine bir örtü örterek 1 saat bekletin . Kabaran hamuru ikiye bölün ve hamurları 4-5 mm kalınlığında olana kadar oklavayla açın. Çok az sıvı yağla yumuşattığınız haşhaş ezmesini hamurun üzerine yayın ve rulo olarak sarın. Ben bir tanesini resimde gördüğünüz gibi gül böreği şeklinde doladım. Diğerinide simit gibi yaptım. Her ikiside çok güzel oldu. İstediğiniz gibi şekil vermek size kalmış. Yumurta sarısını üzerilerine sürdükten sonra haşhaş serpip 200 derece fırında pişirin.
İçinin görüntüsü ise bu şekilde;

Zeytinli Muffinler


Bu aralar bu muffinlerin müptelası olduk. Çok sık bunlardan yapıyorum en son geçen pazar arkadaşıma kahvaltıya giderken yaptım. Özellikle çoçuklar içinde çok faydalı. İçerisinde peynir, zeytin, süt, yumurta ve 7 tahıllı un var e daha ne olsun. Kahvaltıda çocuklarınıza birşey yediremiyorsanız mutlaka deneyin. Tarifi için sevgili Zerrin'in bloguna bakabilirsiniz.

İlk Sipariş Pastam


Sizlerle bir mutluluğum paylaşmak istiyorum. İlk sipariş pastamı aldım ve dün teslim ettim. Bu pastada ilk defa figür modellemesi yaptım. Çok zevkle çalıştım. Bu pastayı arkadaşım anne ve babasının evlilik yıldönümleri için yaptırdı. Biraz espirili birşey olsun diye bu şekilde bir model seçtim. Umarım sizlerde beğenirsiniz.

Pastamın pandispanyasında Sevgili Hülya'nın 22 cm'lik
pandispanya ölçülerini kullandım.
Kremasını 1 su bardağı süt ile krem şanti hazırlayarak 300 gr benmaride erittiğim bitter küvertürü karıştırarak elde ettim. Pastamı 2 ye bölerek 3 katlı oluşturdum. Aralarına krema, muz parçaları ve damla çikolata koydum. Üstünü yine kremayla sıvıyarak şeker hamuru ile kapladım. Figürlerimi bir gün önceden hazırlayarak kuruttum ve şeker hamuru kapladıktan sonra pastanın üzerine monte ettim.

Hindistan Cevizli Bomba Kek

Bu tarifin adı buymuş, sanırım Sofra dergisinden alındı. Kek Ye etkinliği için yayınlamayı planlıyordum ama daha öncede bahsettiğim gibi bu aralar blogu güncellemekde bir üşengeçlikdir gidiyor. Daha sonra baktımki aynı tarifden başkasıda yollamış iyice boşverdim bende. Bu tarifi eltim Hande'den aldım aslında onun yaptığı kekin resimin koyucaktım ama küçültünce çok net çıkmadı. Bu sırada bende yaptım keki ve çekebildiğim kadar adımlarını resimledim. Aslında tamda kek sayılmaz içi muhallebili oluyor.
Pandispanya için malzemeler;
- 6 adet yumurta
- 6 kahve fincanı toz şeker
- 6 kahve fincanı un
- 3 çorba kaşığı kakao
- 2 adet muz
Kreması için;
- 7 çorba kaşığı toz şeker
- 6 çorba kaşığı mısır nişastası
- 3 çorba kaşığı un
- 1 kg süt
- 6 çorba kaşığı hindistan cevizi
- 125 gr eritilmiş margarin
Öncelikle pandispanyayı hazırlıyoruz. Yumurta ve toz şeker , şeker iyice eriyene kadar çırpılır. Un ilave edilip iyice karışıtırılır ve hamur ikiye ayrılır . Bir tanesine kakao eklenir. Yağlı kağı serilmiş fırın tepsisine önce beyaz daha sonra kakao katılan karışım eklenir ve 170 derecede pişirilir.
Pişen sıcak pandispanya sıcakken bir kenarına iki adet muz koyularak rulo halinde sarılır ve 2 parmak kalınlığında dilimlenir. Derin bir kaba kesilen parçalar yerleştirilir.
Diğer tarafda süt, toz şeker, un ve nişasta karıştırılarak muhallebi kıvamına gelene dek karıştırılır ve altı kapatılır.. Daha sonra hindistan cevizi eklenerek 5-10 dk karıştırılır. Daha sonra margarini ilave edip çırpmaya devam edilir. Ilık krema keklerin ortasına dökülür ve kalan parçalar il muhallebinin üstü kapatılır.
Yarım saat buzlukta bekletildikten sonra buzdolabında bir gece bekletilir. Dilimleyerek servis edilir

Truffe


Dün Bebekkosundaki arkadaşlarımızla bir toplantımız oldu onlar için daha önceden söz verdiğim trufe'ları yapmak istedim. Trufe yapmak oldukça basit ama sonuç harika oluyor.
Bu sefer diğer yaptığımdan daha farklı bir tarif kullandım;
400 gr küvertür (Sütlü ve bitter karışık)
200 ml süt kreması
Sevgililer günü pastamdan arta kalan kek parçaları (Bunu yapacağım için kalıpla çıkarttıkdan sonra bir iki parça keki saklamıştım)
Hindistan cevizi
Kaplaması için;
Pudra şekeri
Hindistan cevizi
100 gr bitter küvertür
Antep fıstığı tozu
Öncelikle krema kaynatılır ve küçük parçalara ayrılmış küvertür kremanın içerisinde eriyene kadar karıştırırılır. Kıvama göre kek parçaları iyice parçalara ayrılır ve buda karışıma ilave edilir. 1
yemek kaşığıda hindistan cevizi ekleyerek soğuyana kadar oda ısısında bekletilir. (Yaklaşık 30 dk.) Daha sonra 2- 3 saat buzdolabında bekletildikten sonra tatlı kaşığı yardımıyla küçük parçalar alınarak yuvarlanır. Bundan sonra biraz daha dolapta bekletip biraz daha donmasını sağlayabilirsiniz. Çünki yuvarlarken elininizin ısısınıda alarak yumuşuyorlar. Daha sonra üzerinin kaplaması sizin keyfinize kalmış.
Ben bir kısmını pudra şekerine, bir kısmını hindistan cevizine bir kısmınıda benmaride erittiğim çikolataya batırarak buladım ve üzerlerine toz antep fıstığı serptim.
Ayrıca trufeler buzdolabında muhaffaza edilmelidir.

Sevgililer Günü Pastası



Pasta yapmak için böyle bir fırsat yakalamışken şeker hamuru denemesi yapmak istiyordum ama eşim şeker hamurlu pastalardan çokda hoşlanmadığı için ona bol çikolatalı bir pasta yapmak istedim.Ama yine kıyısından köşesinden birkaç şeker hamuru kattım pastama. Elimde çok az hamur olduğundan birkaç çiçek ve kalp figürleri ekledim.
Pastamın pandispanyasını bir gece öncesinden hazırladım. Daha önce yaptığım Pastacı'nın pandispanyasının üzerinde biraz değişiklik yaparak yaptım. Orjinal tarif için
buraya bakabilirsiniz.
Benim uyguladığım ölçüler;
4 yumurta
1 su brd toz şeker
1 paket sıvı vanilya
1/2 su bardağı sıvı yağ
3 çorba kaşığı yoğurt
1 su brd un
3 çorba kaşığı toz kakao
150 gr benmaride eritilmiş bitter küvertür çikolata
1 paket kabartma tozu
İçerisinde hazır çikolatalı krem şanti kullandım ve
Fındıklı krokan parçaları koydum.
Dış çevresini çikolata duvarı ile kapladım.
Ayrıntılı resimleri çekemedim çünki daha yetiştirmem gereken yemekler vardı. Onlarda arkadan gelicekler.
Pandispanyayı dikdörtgen borcama dökerek yaptım ve 3 tane büyük kalp şeklinde porsiyonlar çıktı kenarlardan epeycede arttı. Onlarda oğluma yaradı. Hatta porsiyonlar o kadar büyükki ben bir seferde bitiremedim psatamı.
Her porsiyonu enlemesine 2 ye böldüm ve aralarına krem şanti ve krokan parçaları koydum . Kenarları için tam olarak ölçüsünü hatırlamıyorum ama 200-250 gr küvertürü benmaride eriterek kalpli pastacıkların çevresi uzunluğunda kestiğim yağlı kağıtlara bıçak yardımıyla sürdüm. Çok ince olmaması lazım çokda kalın olmayacak. Hemen pastama düzgünce yapıştırarak buzdolabında 20 dk beklettikden sonra yağlı kağıdı yavaşca çıkarttım ve elimde olan şeker hamurlarıyla biraz renk kattım. Kalan çikolatayıda küçük kalp çikolata kalıbıma dökerek dondurdum ve dekor amaçlı kullandım.

Sevgililer Gününe özel Kurabiyeler






















15 Mart 2007 Perşembe

Brokoli Çorbası



Brokoliyi ailece çok tüketiriz. Genelde buharda haşlayak salata şeklinde yeriz ama birkaç aydır çorba olarakda yapıyorum. Hamileliğimden beri annelik duygusuyla yaptığım yemeklere daha çok özen göstermeye başladım. Özen göstermekden kastım mesela sebzelerin vitaminleri kaybolmasın diye buharda haşlarım. Yaptığım çorbalara bol bol taze sebze koyarım. Mevsim dışındaki sebzelerden hiç tüketmem vs. Bu çorbada vitamin değeri oldukça yüksek bir çorba. Özellikle küçük çocukları olanlara tavsiye ederim. Belki tadı ağız tadınıza uymayabilir, brokoli sevmeyebilirsiniz. Onun içinde karabiber ve kaşar rendesi ile tadlandırabilirsiniz.
Yapılışı;
Yarım kg brokoliyi 1 baş soğan ile 3 bardak su'da haşlayın. Daha sonra soğanı içerisinden çıkartın. (Tad vermesi açısından. Ama ben bazen yarısını bırakıyorum içerisinde) Daha sonra blendırdan geçirip ayrı bir yerde bekletin. Bir
yemek kaşığı tereyağını eritip 2 yemek kaşığı un ile kavurun. 1 su bardağı süt ile karıştırın ve çorbanın içerisine ekleyip 10 dk. kaynatın ve tuz ve 1 küp şeker ilave edin. Üzerine arzunuza göre kaşar peyniri ilave edebilirsiniz.

Damla Çikolatalı Cheescake



Bu tarifi Sevgili Ayşem'in blogundan görerek yaptım. Birebir ne söylediyse yaptım özellikle notlarına dikkat ettim ve sonuç yine muhteşem oldu.

Köz Patlıcanlı Fırın Makarna

Köz patlıcanlı fırın makarnayı İzmirliler belki bilir Reci's Cafe'de çok güzel yaparlar. Onlardan kopya çekerek bende yıllardır yaparım ve afiyetle yeriz. Bugünde hazır yapmışken tarifi sizlerle paylaşmak istedim.
Yarım paket fırın makarna'yı önce haşlıyoruz. Başka bir tarafda 50 gr margarini eritip 3 yemek kaşığı un ile kavurup. Yarım lt civarında süt ile beşamel sos hazırlıyoruz. Sütün tam ölçüsünü
veremiyorum çünki ben biraz göz kararı ile ayarlıyorum çok katı bir sos olmayacak. Ben yazdan dondurucuya koyduğum közlenmiş patlıcanlarımı kullandım. MAkarnayı közlenmiş patlıcanları, 2 yemek kaşığı kaşar rendesi ve Beşamel sosu (1 kepçesini ayırdım) karıştırıp dikdörtgen borcama
koyuyoruz. En üstede ayırdığımız beşamel sos ile
rendelenmiş kaşar peyniri koyup üzeri kızarıncaya kadar
fırında pişiriyoruz. Eminim sizlerde çok beğeniceksiniz. Afiyet Olsun..

Pastada Çiçekler açtı...



Uzun zamandır yapmak istediğim pastayı nihayet bir fırsat olduda yaptım. Bir arkadaşımıza kızı için geçmiş olsuna gidecektik. Giderken bu pastayı hazırlamak istedim. Görüntüsü kadar içide güzel olsun istedim ve ilk defa denediğim bir pandispanyayı hazırladım ve çok sevdiğim karaorman pastası olmasını istedim. Pandispanyanın tarifini buradan alabilirsiniz. Bol çikolatalı yumuşacık bir pandispanya oluyor. Pandispanyayı 2 parçaya böldüm ve 3 katlı pastam oldu. İç kremasında 2 paket krem şantiyi 2.5 çay bardağı süt ile hazırladım. İçine damla çikolata ve dondurulmuş vişne taneleri koydum. Her katı çok az şekerli vişne suyu ile ıslattım. En üst katına şeker hamurumun görüntüsü bozulmasın diye çok az bir miktar iyice fazlalığı
alınmış şanti sürerek renklendiridiğim şeker hamuru ile kapladım ve daha önceden hazırlayıp kuruttuğum çiçeklerimi ve yapraklarımı çok az su ile fırça yardımı ile yapıştırarak örtü gibi hazırladığım şeker hamuru ile kapattım. Pastayı yaparken öyle konsantre olmuşumki resim çekmeyi unutmuşum birkaç kare var ama hepsi birbirinden kopuk anlarda ve hiçbir anlatıcı özelliği yok o yüzden eklemek istemedim.

Tavuklu Salata



Uzun zamandır verdiğim tariflerle hepinizin iştahını açtığımın farkındayım. Bu sefer diyet yapanlara özel bir tarif yayınlıyorum. Hem doyucu hemde az kalorili. Pınarcım bu tarifi sana ithaf ediyorum canım.
Ben bu salatayı bir öğün olarak yedim ve gerçekten beni doyurdu.
İçerisinde marul, taze soğan ve maydonoz olan normal bir salata hazırladım , limoın ve tuzla karıştırarak salata tabağımıza aldım. Bir tarafdanda filoto halinde olan tavuk göğsünü küp küp doğrayarak haşlayıp çok az zeytin yağı ve pulbiber ile kavurdum.Salatanın tam ortasına tavukları koydum. Kenarlarına Derya Baykal'ın programında çok sık bahsettiği gibi kısırlık ince bulgurun üzerine kaynar su koyarak haşladım ve bulgurlar suyunu çekince birer kaşık salatamın kenarlarına koydum. Diğer kenarlarınada evde sürekli bulundurduğum kırmızı lahana turşusundan birer kaşık koydum. İçerisine tekrar zeytin yağı eklemedim.( Tavukları kavururken eklediğim için.)
Not: Kırmızı lahana turşusunu lahanaları ince ince doğrayıp tuz ile ovuyorum ve daha sonra üstüne elma sirkesi koyarak kavonozda veya bir kapda bekletiyorum. İstediğim zaman çıkartıp kullanıyorum. Birgün sonra bile kullanılabilir.

Peynirli Turta




Pazar günü kahvaltı için hazırladığım turtanın bir parçasınıda sizlerle paylaşmak istedim. Tadı gerçekten enfes oldu. Özellikle çocuklar içinde çok besleyici . Hemen yanında Ege'nin minik ellerini görebilirsiniz, yemek için sabırsızlıkla bekliyor. Tarifini Sevgili Aylin'in blogundan almıştım. Kendisine birkez daha teşekkür ediyorum.


Bebek Kurabiyeleri


Daha önce bahsettiğim bebek kurabiyelerinin birdiğeride bu. bunda sepet yerine karton poşet kullandım. Yine kurabiyeler çubuklu.

Vişneli Cheescake


Uzun zamandır ağız tadıma uygun bir cheescake tarifi arıyordum birkaç denemem olmuştu ama hiç beğenmemiştim bu tarifi ailecek çok beğendik tarif için Yemek Zevki'ne teşekkür ederim.
Birkaç öneri;
Ben 20 cm'lik kelepçeli kalıbımın heryerine alüminyüm folyo kapladım. Çıkartması çok daha kolay oluyor. Ayrıca yağ miktarınıda biraz arttırdım alt tabanının kırılmaması için.

Sodalı Börek


Bu tarifi uzun zamandır yaparım sanki su böreği gibi oluyor. Geçen gün misafirlerim için yapmıştım fırından çıkar çıkmaz bir resimi çekip sizlerlede paylaşmak istedim. Dilimledikten sonra resim çekmeyi unutmuşum o yüzden bu estetik olmayan tepsi ile görüntü için şimdiden özür dilerim. Herkese afiyet olsun.
Yapılışı;
- 1 kg yufka
- 2 şişe maden suyu
- 3 adet yumurta
- 150 gr eritilmiş margarin
- 250 gr beyaz peynir
- yarım demet maydonoz
Yağlanmış tepsiye 1 kat yufkayı buruşturarak serelim üzerine eritilmiş margarini kaşıkla gezdirelim. Tekrar yufka ve yağ.. Ortadaki yufkanın üzerine ezilmiş beyaz peynir ile maydonozu serpiştirelim. Diğer yufkaların aralarını yağlayarak tepsiye serelim. Keskin bir bıçak yardımıyla kare kare dilimleyelim. Yumurtayı üzerine dökelim. 2 şişe maden suyunu üzerine gezdirelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.

Bebek Kurabiyeleri



Ailemize yeni katılan bebişler için bebek kurabiyeleri hazırladım. Bir tanesini bugün götürdüm. Diğeri beklemede onu henüz dizayn etmedim. Bu arada beğenenlerden aldığım öneri ile bu ve daha farklı kurabiyelerden sipariş üzerine çalışmayı düşünüyorum. İzmir'deki ilgilenenlere duyurulur.



Şeker Hamuru Kaplı Küçük pastacıklar


Bu pastalar harika oluyor hem sunumu çok şık hemde lezzetleri. Kek'in tarifi Pastacı Burcu'dan.
Daha önce bu pastaları sevgili Zuhal'in, Burcu'nun ve Ufuk'un bloglarında görmüştüm. Kayınvalidemin günü için şık birşeyler yapmak istedim ve bu tarifi denedim. Gerçekten görüntüsü gibi tadıda süper oldu.
Burcucum bana bu konudaki tecrübemi arttırmada yardımlarını hiç esirgemedi ona çok teşekkür ediyorum.
Şeker hamurunu 2. deneyişimde çok daha rahat oldu. Hem açması hemde kıvama gelişi bu sefer daha iyi oldu.
Kekin tarifi'nin linkini bulamadığım için buraya yazıyorum. Ben 2 tane bu tarifden yaptım. Birisini güllü diğerini çam ağaçlı yaptım.
Kekin tarifi;
- 2 yumurta
-1.5 su bardağı tozşeker
-1.5 su bardağı un
- 1paket kabartma tozu ve vanilya
- 6 çorba kaşığı yoğurt
-1/2 su bardağı sıvı yağ
-3 çorba kaşığı kakao
-2 su bardağı damla çikolata
-1 paket dr oetker jamaika rom aroması (Ben birini bu aromayla birinide vanilya aromasıyla yaptım ikiside çok güzel lezzet veriyor)

Bu keki yapıp soğuduktan sonra kurabiye kalıpları ile kestim










Daha sonra gülleri ve yaprakları hazırladım.
Merdane ile açtığım şeker hamurlarını aynı kalıpl ile keserek kestiğim şekilleri hafif nemlendirerek keklere yapıştırdım.
Vee en son bu haliyle gittiler...


Related Posts with Thumbnails